A brit fiataloknak csak a harmada szeretné, hogy az országuk államformája monarchia maradjon

külföld
2023 április 24., 15:00

A britek többsége továbbra is pártolja a királyság intézményét, de az átlagon belül a fiatalok harmada sem szeretné, hogy az ország államformája a jövőben is monarchia legyen.

A legnagyobb brit közvéleménykutató intézet, a YouGov a BBC közszolgálati médiatársaság megbízásából végzett országos felmérést III. Károly király közelgő koronázása alkalmából.

photo_camera Fotó: Peter Bryne/AFP

A 4592 felnőtt brit állampolgár bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálat eredményei szerint a válaszadók 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretné a monarchia fennmaradását, 26 százalék szerint választott államfőnek kellene az ország élén állnia.

De az átlagon belül széles eltérések mutatkoznak az egyes korcsoportok között: a 65 év felettiek 78 százaléka támogatja a királyság fennmaradását, a 18-24 év közöttiek körében ugyanakkor csak 32 százalék a monarchia híveinek aránya.

A YouGov felhívja a figyelmet arra, hogy a legfiatalabb felnőtt korosztály egyben a legbizonytalanabb is: ebben a korcsoportban a választott államfő vezette köztársasági államforma támogatottsága is csak 38 százalékos, a bizonytalanok aránya viszont 30 százalék, messze a legmagasabb az összes vizsgált korosztály közül.

A 65 évesnél idősebbek csak 15 százaléka támogatná Nagy-Britannia köztársasággá válását, és ebben a korcsoportban alig 7 százalék nem tudott egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a királyság és a köztársasági államforma közül melyiket pártolná.

Ebben a kérdésben sarkos az ellentét a politikai táborok között is.

A felmérés kimutatása szerint a kormányzó Konzervatív Párt támogatóinak 82 százaléka, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt szavazói közül viszont csak 44 százalék mondta magát a monarchia hívének.

Éles a kontraszt azok között is, akik a bennmaradásra, illetve a kilépésre szavaztak a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson. Azok közül, akik a további brit EU-tagságra voksoltak, 54 százalék szeretné a monarchia fennmaradását, de a Brexitre szavazók táborában 72 százalék a királyság támogatóinak aránya. (A hét évvel ezelőtti referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.)

III. Károly király szeptember 8-án, az anyja, II. Erzsébet királynő halála után lépett trónra. A koronázása május 6-án lesz a londoni Westminster-apátságban. (BBC via MTI)