EU-s külügyminiszterek szerint elfogadhatatlan, hogy Kína párizsi nagykövete megkérdőjelezi Ukrajna szuverenitását

háború
2023 április 24., 09:02

„Teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte Jan Lipavsky cseh külügyminiszter hétfőn, hogy Kína franciaországi nagykövete pénteken megkérdőjelezte a szovjet utódállamok szuverenitását. „Remélem, a nagykövet főnökei helyre teszik a dolgokat” - mondta Lipavsky az EU külügyminisztereinek luxemburgi találkozója előtt.

Jan Lipavsky, Csehország külügyminisztere 2023 április 4-én
photo_camera Jan Lipavsky, Csehország külügyminisztere Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Lipavskyval ért egyet Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter is, és azt mondta, hogy a három balti ország – korábban mindhárom a Szovjetunió része volt – a hétfői nap folyamán bekéreti kínai nagyköveteit, hogy hivatalos felvilágosítást kérjenek és megtudják, változott-e Lu álláspontja az ügyben.

A találkozón Szijjártó Péter is részt vesz, de egyelőre nem tudni, ő mit gondol, ugyanis csak annyit írt Facebook oldalán délelőtt, hogy „Brüsszel helyett ma Luxembourgban ülésezik a Külügyminiszterek Tanácsa, ezért ma oda visszük el a béke hangját.”

Lu Sajet egy tévéműsorban kérdezték arról, hogy a Krím Ukrajna része-e vagy sem, aki erre azt felelte, hogy történelmileg Oroszország része volt és Nyikita Hruscsov volt szovjet pártfőtitkár ajánlotta fel Ukrajnának. „Ezek a volt szovjet országok nem rendelkeznek tényleges státusszal a nemzetközi jogban, mert nincs nemzetközi megállapodás szuverén státuszuk megvalósítására” - mondta a nagykövet. A hétvége folyamán Franciaország, Ukrajna és a három balti ország is kifejezte döbbenetét a nyilatkozat miatt.

Arra a kérdésre, hogy Lu Kína hivatalos álláspontját képviseli-e, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, Peking tiszteletben tartja minden ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását, és támogatja az Egyesült Nemzetek Alapokmányának céljait és elveit. (Reuters)