Nyolc magyar várja még, hogy kimentsék Szudánból

külföld
2023 április 24., 04:49

Tizenöt Szudánban rekedt magyar jelentkezett a külügynél, közölte vasárnap este Szijjártó Péter külügyminiszter. Heten már biztonságos helyre tartanak a „Törökországgal, Franciaországgal és az ENSZ-szel folytatott együttműködésének köszönthetően”. A másik nyolc ember számára még keresik a biztonságos megoldást. Szombaton tizennégy magyart hoztak el a térségből, ők Szudán partjainál búvárkodtak a Vörös-tengerben.

Az amerikaiak mellett a britek is kimenekítették a diplomatáikat Szudánból, James Cleverly külügyminiszter leírása szerint egy „komplex és gyors” akció keretében. Mások is igyekeznek kihozni az állampolgáraikat a polgárháború szélére sodródott országból.

A németek három repülőgéppel menekítenek, ebből egy már elhagyta Szudánt, 101 emberrel a fedélzetén. Egy többek közt franciákat és hollandokat szállító francia repülőgép már Dzsibutiban van, de Olaszország és Spanyolország is hasonló akciókat hajt végre. A spanyolok más országok állampolgárait - argentinokat, kolumbiaiakat, íreket, portugálokat, lengyeleket, mexikóiakat, venezuelaiakat és szudániakat - is kimenekítették. Kanada szintén bejelentette, hogy diplomatáik elhagyták az országot.

photo_camera Francia katona Dzsibutiban, mielőtt útnak indult volna a mentésre kijelölt repülő Szudánba Fotó: ADJ LAURE-ANNE MAUCORPS EP DERRI/AFP

A BBC arról ír, hogy a hírek szerint Szudánból összeomlott az internethálózat, ami nagyon megnehezíti az evakuációt. Sokfelé nincs áram, de élelmiszerhez és vízhez is egyre nehezebb hozzájutni az állandó lövöldözés és bombázások miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elmúlt napokban több mint 400-an haltak meg, és több ezren megsérültek Szudánban. Valójában jóval több áldozatról lehet szó, mivel az egészségügyi ellátás is egyre inkább akadozik, a kartúmi kórházak többsége bezárt. Az ENSZ becslése alapján nagyjából húszezren, többnyire nők és gyerekek menekülték Szudánból a szomszédos Csádba.