Evakuálták az amerikai diplomatákat Szudánból

külföld
2023 április 23., 06:27

Az amerikai hadsereg három csapatszállító helikopterrel kimenekítette a kartúmi amerikai nagykövetség dolgozóit és családjaikat a szudáni fővárosból - jelentette be Joe Biden. A Chinook helikopterek, tengerészgyalogosokkal és a hadsereg különleges erőinek katonáival Etiópiából és Dzsibutiból repültek Szudánba, hogy a kiújuló harcok elől kimentsék az amerikaiakat.

Több százan haltak meg Szudánban, mióta a Rapid Support Forces (RSF) nevű paramilitáris fegyveres alakulat harcosai múlt héten puccsot próbáltak végrehajtani a katonai rezsim ellen, amelynek elméletileg ők is tagjai.

photo_camera Az amerikai nagykövetség épülete Kartumban. Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Ahogy korábban írtuk, a harcok miatt Kartúm repterét lezárták, ezért az amerikai csapatszállító helikoptereknek is a nagykövetség közelében kellett leszállnia. Az amerikai kormány bejelentése szerint a mentőakció simán ment, nem lőttek rá a gépekre, és az amerikaiakon kívül pár más országot képviselő diplomatát is kimentettek az országból. Amerikai civileket viszont, a követségi dolgozók családján kívül nem tudtak volna biztonságosan kimenteni. Biden azt mondta, igyekeznek minden lehető segítséget megadni a még Szudánban lévő amerikaiaknak, és hozzátette, hogy a harcoló felek kössenek azonnal feltétel nélküli tűzszünetet.

Szombaton a szudáni hadsereg vezetője azt mondta, biztosítják a külföldi diplomaták evakuálását. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban azt mondta, nyolc magyarról tudni, akik Szudánban rekedtek, és „amint a biztonsági körülmények adottak lesznek”, ki fogják őket menekíteni.(BBC)