Orbán: Mi, szakmunkások

oktatás
2023 április 24., 10:45

„A magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskoláinkat, az iskolarendszerünket” - mondta Orbán Viktor a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján hétfőn. Elismerte, hogy az oktatás „lehetne jobb is”, de „ne becsüljük alá se”.

Beszélt a szakképzés megújításától, és idézett egy adatot, miszerint tízből hat általános iskolás ma már szakképzésbe jelentkezik. „A legnépszeűbb iskolatípus pedig a technikum. Számomra ez a legfontosabb, ez az iskolarendszerünk igazi fokmérője.”

photo_camera Orbán Viktor a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán szerint több tulajdonság van, ami összeköti a szakmunkás diákokat, az oktatókat és a miniszterelnököket. Ilyen a kíváncsiság, a kreativitás és a kitartás, ami nélkül „egy-egy nehézség vagy kudarc után félbehagynánk az egészet, de mi, szakmunkások, mindig újra és újra nekimegyünk annak a problémának, amely nem adja magát könnyen vagy olcsón”. A negyedik fontos képesség szerinte az együttműködés.

Szóba hozta a pápát is, akitől állítólag egyszer megkérdezték, mennyien dolgoznak a Vatikánban, amire jókedvűen azt mondta, „körülbelül a fele”. „Kedves diákok, ezt mi nem engedhetjük meg magunknak. Csak akkor boldogul Magyarország, ha mindenki dolgozik, és mindenki jól dolgozik.”

„Krisztus urunk is egy ács volt, és ez aligha véletlen.”

link Forrás