A British American Tobacco 635 millió dollárt fizet az Észak-Korea elleni szankciók kijátszásáért

bűnügy
2023 április 25., 19:49

A British American Tobacco (BAT) 635 millió dollárt fizet az Egyesült Államok hatóságainak, miután egy leányvállalata beismerte, hogy cigaretta eladásával megszegte az észak-koreai szankciókat.

Az amerikai hatóságok szerint a megállapodás a BAT 2007 és 2017 közötti, észak-koreai tevékenységére vonatkozik. A BAT vezetője, Jack Bowles azt mondta: „Mélyen sajnáljuk a jogsértést.”

Az Egyesült Államok súlyos szankciókat vezetett be Észak-Korea nukleáris és ballisztikus rakétatevékenységei miatt.

A megállapodás a BAT meg az amerikai igazságügyi minisztérium és a pénzügyminisztérium Különleges Pénzügyi Ellenőrzési Hivatala között jött létre.

A BAT a világ egyik legnagyobb dohányipari multija, az Egyesült Királyság 10 legnagyobb vállalatának egyike. Olyan cigarettamárkákat birtokol, mint a Lucky Strike, Dunhill és Pall Mall.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a BAT összeesküdött a pénzintézetek megtévesztésére, hogy azok feldolgozzák a tranzakciókat észak-koreai entitások nevében.

Tavaly az USA megpróbálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát arra kérni, hogy tiltsa be a dohányexportot Észak-Koreába, de ezt Oroszország és Kína megvétózta.

Az ügyről tartott sajtótájékoztatón Matthew Olsen azt mondta, hogy a megállapodás „egy hosszú évekig tartó nyomozás eredménye”, és a „történelem legnagyobb észak-koreai szankciója az amerikai igazságügyi minisztérium történetében”.

Kim Dzsongun cigizik 2015 májusában.
photo_camera Kim Dzsongun cigizik 2015 májusában. Fotó: KNS/AFP

Azt mondta, a BAT részt vett egy „összetett rendszerben”, amit alvállalatokkal hoztak létre „az amerikai szankciók kijátszására és dohánytermékek eladására Észak-Koreának”. „2007 és 2017 között ezek a harmadik fél cégek értékesítették a dohánytermékeket Észak-Koreának, és kb. 428 millió dollárt kaptak érte” – mondta.

Bűncselekményeket is bejelentettek egy 39 éves észak-koreai bankárral, illetve egy 60 és egy 41 éves kínaival szemben, akik a dohány értékesítését segítették Észak-Koreának.

5 millió dolláros nyomravezetői díjat tűztek ki az észak-koreai bánkár elfogására vagy elítélésére vezető információkért, és 500 ezer dolláros jutalmat mindkét másik gyanúsítottra. Azzal vádolták őket, hogy dohánylevelet vásároltak Észak-Korea állami tulajdonú cigarettagyártóinak és hamisított dokumentumokkal verték át az amerikai bankokat, hogy 74 millió dollár értékű tranzakciókat feldolgozzanak. Az észak-koreai gyártók (köztük az egyik katonai tulajdonú) ezekkel az üzletekkel kb. 700 millió dollárt kereshettek.

Phenjannak évek óta több kemény szankciót is el kellett viselnie válaszul a ballisztikus rakéták és nukleáris kísérletei miatt. De ez nem tántorította el Kim Dzsongunt attól, hogy folytassa az ország fegyverprogramjának fejlesztését.

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun nagy dohányos. (BBC)