A környezetszennyezés és a dohányzás miatt is hanyatlik a férfiak nemzőképessége

TUDOMÁNY
2023 április 25., 08:14

A környezetszennyezés, a dohányzás, a herevisszér-tágulat, a cukorbetegség, a here-daganatok és az életkor befolyásolhatják leginkább a hímivarsejtek minőségét egy minden eddiginél átfogóbb elemzés szerint, írja a Semmelweis Egyetem. Az egyetem szakemberei 27 000 tanulmányból kiindulva összegezték a spermiumok örökítőanyagának károsodását okozó legveszélyesebb tényezőket. A férfiak nemzőképessége az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent, a kutatás a megelőzés fontosságára is felhívja a figyelmet.

Az elemzés szerint a hímivarsejtek DNS-ének épsége 50 éves kor felett kezd jelentősen romlani. 50 éves kortól a DNS-töredezettség átlagosan 12.58 százalékkal ugrott meg a fiatalabb férfiakhoz képest.

Általában a 25 százalék alatti töredezettség tekinthető optimálisnak, e felett csökken a spontán fogamzás esélye, 50 százalékos érték fölött pedig a lombikprogram sikerének aránya is alacsonyabb.

Korábbi kutatásokra hivatkozva azt írták, hogy a nyugati, fejlett országokban átlagosan hatból egy pár küzd meddőségi problémákkal, az okok pedig körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a férfiak és a nők között.

Bár az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a nem ismert eredetű meddőségek aránya, az esetek mintegy 30 százalékában még mindig nem találják az okokat - hangsúlyozta közleményében a Semmelweis Egyetem, hozzátéve, szakemberek szerint már a gyermektervezés időszakában érdemes az életmódtényezőket optimalizálni, például letenni a cigarettát, rendszeres fizikai aktivitást folytatni, egészségesebben táplálkozni. (MTI)