Rendszeresen portyáznak a Dnyeper bal partján az ukrán csapatok Herszonban

külföld
2023 április 25., 10:02

Vasárnap mi is beszámoltunk róla az Institute for the Study of War (ISW) aktuális elemzése alapján, hogy az ukrán hadsereg hídfőt létesített Herszon városánál a Dnyeper folyó bal partján, vagyis a keleti oldalán, mely még mindig az orosz megszállók kezén van. Keddi jelentésében az ISW újra megerősítette, hogy az ukrán hadsereg megvetette a lábát a folyó bal partján.

Herszonban állomásoznak a legkevésbé felkészült, cserébe pihentetett orosz egységek. Alapvetően ez elég valószínűtlen támadási irány a földrajzi adottságok miatt, ám az ukrán hadsereg az elmúlt napokban hídfőt létesített a Dnyeper bal partján.
photo_camera Herszonban állomásoznak a legkevésbé felkészült, cserébe pihentetett orosz egységek. Alapvetően ez elég valószínűtlen támadási irány a földrajzi adottságok miatt, ám az ukrán hadsereg az elmúlt napokban hídfőt létesített a Dnyeper bal partján. Fotó: Institute for the Study of War

Most pedig Jurij Szobolevszkij, Herszon megye ukrán kormányzója közölte az ukrán állami tévében, hogy az ukrán erők rendszeresen portyáznak a folyó túlpartján, ahonnan sikerült is kiszorítaniuk a várost aknavetőkkel lövő orosz egységeket.

"Hadseregünk nagyon gyakran látogat át a folyó bal partjára, rajtaütéseket végezve. Az ukrán hadsereg dolgozik, és nagyon hatékonyan dolgozik" - mondta Szoboljevszki, aki szerint a folyó bal partján is látszani fognak ennek az eredményei, ahogy meglátszottak a folyó jobb partján is, ahol "az összetett és hosszú műveleteknek hála minimális veszteségekkel sikerült felszabadítanunk a területeinket. Most ugyanez történik a bal parton is".

Az ukrán tüzérség a franciáktól kapott Caesar önjáró löveggel a donbászi fronton 2022. június 15-én.
photo_camera Az ukrán tüzérség a franciáktól kapott Caesar önjáró löveggel a donbászi fronton 2022. június 15-én. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Az ukrán hadsereg tavaly augusztusban kezdett offenzívába Herszon megye nyugati felében. Az amerikaiaktól kapott HIMARS rakétavetőkkel, valamint a franciáktól kapott CAESAR önjáró lövegekkel folyamatosan bombázták az oroszok csapatösszevonásait és lőszerraktárait, így amikor október végén csapataik a megye északnyugati részén áttörték a frontot, az orosz erők gyors visszavonulásba kezdtek, majd inkább feladták a nehezen tartható hídfőt, melynek utánpótlását mindössze két közúti és egy vasúti híd biztosította, melyeket folyamatosan lőtt az ukrán tüzérség.

Bevetésen az ukrán hadsereg az USA-tól kapott M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer) járműve Ukrajna déli részén, Zaporizzsja megyében. Az ukrán erők a 84 kilométeres hatótávolságú rakétatüzérséggel mélyen az orosz vonalak mögötti célpontokat, lőszerraktárakat, csapatösszevonásokat, parancsnoki állásokat is támadhatnak.
photo_camera Bevetésen az ukrán hadsereg az USA-tól kapott M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer) járműve Ukrajna déli részén, Zaporizzsja megyében. Az ukrán erők a 84 kilométeres hatótávolságú rakétatüzérséggel mélyen az orosz vonalak mögötti célpontokat, lőszerraktárakat, csapatösszevonásokat, parancsnoki állásokat is támadhatnak. Fotó: Armed Forces of Ukraine/Cover Im

Az ukrán hadsereg most már lassan fél éve készül az újabb hadjáratára, melynek kiemelt célpontja Ukrajna megszállt déli része lehet, mert így tudnák elvágni a Krím szárazföldi utánpótlási vonalait is. Földrajzilag egy ilyen offenzívára éppenséggel Herszon keleti része tűnik a legkevésbé alkalmasnak, éppen a megyét kettészelő Dnyeper miatt, mely ezen a részen igen széles. De ha az ukránoknak sikerül itt hídfőt létesíteniük és stabil utánpótlási vonalakat kiépíteniük, a folyón túli területeket viszonylag gyenge orosz erők védik csak, mert az orosz hadsereg tavaly nyár óta inkább Zaporizzsja megye felől erősítette a védelmét, ahonnan az ukránok folyamátkelés nélkül tudnának támadást indítani. (Via The Guradian)