WHO: Veszélyes vírusokat tároló laboratórium került az egyik fél ellenőrzése alá Szudánban

vírus
2023 április 25., 12:42

Súlyos biológiai veszélyre figyelmeztetett a WHO a harcok sújtotta Szudánban, miután a szemben álló felek egyike ellenőrzése alá vett egy laboratóriumot, ahol többek között kanyaró- és koleravírust is tárolnak.

A WHO szudáni irodájának vezetője, Nima Szaíd Abíd azt közölte, a technikusok nem tudnak bejutni a közegészségügyi intézet laboratóriumába, hogy biztonságba helyezzék a veszélyes anyagokat. Azt nem közölte, melyik oldal ellenőrzi a létesítményt.

Közben Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyek koordinációjáért felelős hivatalának (OCHA) szóvivője bejelentette, hogy – bár továbbra is elkötelezettek a szudáni nép támogatásában – a harcok által sújtott térségekben csökkentik aktivitásukat.

Az összecsapások kezdete óta legalább öt segélymunkást öltek meg, és emiatt az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) és a világszervezet Világélelmezési Programja (WFP) már felfüggesztette az országban zajló programjait.

Patrick Youssef, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) afrikai irodavezetője felszólította a nemzetközi közösséget, hogy igyekezzenek „hosszú távú megoldást” találni a szudáni helyzetre azután is, hogy kimenekítették az országból a külföldi állampolgárokat.

photo_camera Illusztráció: AFP

Szudánban április 15. óta folynak harcok az országot a 2021-es katonai hatalomátvételt vezető Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg, illetve az ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A harcokban a WHO adatai szerint eddig 460-an haltak meg, a hirtelen kirobbanó konfliktus miatt pedig több ezer külföldi rekedt az országban.

KImenekítések

Emmanuel Macron bejelentette, hogy Franciaország 538 embert, köztük 209 francia állampolgárt menekített ki a harcok sújtotta Szudánból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint pedig rövidesen biztonságba kerül nyolc újabb magyar állampolgár Szudánból, az érintettek mind jól vannak, folyamatos velük a kapcsolat. Már csak két magyar állampolgár van Kartúmban, ahol a harcok zajlottak – mondta.

Súlyos menekültáradat jöhet

A szudáni válság miatt készültségben van a nemzetközi vörös félhold egyiptomi szervezete, ami hétfőn kiadott közleménye szerint segélyközpontot létesített a Szudánnal közös határ egyik átkelőhelyénél.

Az arkíni határállomáson érkező több ezer menekülő között a szudániak mellett egyiptomiak és más nemzetiségűek is vannak. A számukról hivatalos adatok nincsenek, de becslések szerint eddig akár 50-80 ezren is bejutottak az országba a két szárazföldi határállomásnál. A számuk exponenciálisan nőhet, mivel tömegek tartanak a határ felé.

A segélyközpont a menekülőknek igyekszik a szükséges szolgáltatásokat biztosítani. Gyógyszert, élelmet, telefonos és online kommunikációs lehetőséget kínál, valamint elsősegélyt nyújt a rászorulóknak, és megszervezik a továbbutazásukat is. A helyi szervezet kapcsolatban áll a vöröskereszt és a vörös félhold nemzetközi központjával, szudáni partnerével, valamint a két ország külképviseletével is.

Egyiptomban hivatalosan kb. 300 ezer menekültet tartanak nyilván. Rajtuk kívül nagyjából 9 millió külföldi él az országban, akik közül 4 millió a szudáni és félmillió a dél-szudáni – közölte az Arab News szaúdi hírportállal Naela Gabr, az illegális migráció és embercsempészet megelőzését szolgáló nemzeti bizottság elnöke.

Az illegális bevándorlók száma Egyiptomban amúgy is rendkívül magas, a jelenlegi időszakban pedig e jelenséget meglehetősen nehezen kezeli az ország. Szavaiból kiderül, hogy a menekültek számának növekedésére számítanak, de utalt arra is, hogy megerősítették a határvédelmet.

A portálnak nyilatkozó elemző, Mohammed esz-Szajed szerint ha a helyzet romlik, és tartósan polgárháborús körülmények alakulnak ki, mint Szíriában, akkor a menekülők áradatára kell számítani.

Azt mondta, ha a szudáni határátlépők száma napi 1500-ról 15 ezerre emelkedik, Egyiptom előtt két lehetőség áll:

  1. Ellenőrzés nélkül beengedi a menekülteket, és táborokban helyezi el őket.
  2. A menekültpolitika teljes megváltoztatása, vagyis a menedékjog megadása az ezt szabályozó ENSZ-megállapodásokkal összhangban.

A jelenlegi szudáni válság csak súlyosbította a már amúgy is súlyos humanitárius helyzetet az országban. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint kb. 15,8 millió szudáni szorul humanitárius segítségre, 10 millióval több mint 2017-ben. (MTI)