A rendőrkutyákat fenyegető munkanélküliséggel érvelt a fű legalizálása ellen egy republikánus képviselő Minnesotában

drog
2023 április 26., 17:11

Gyakran figyelmen kívül hagyott, fontos szempontra hívta fel a figyelmet kedd este a minnesotai törvényhozás egyik republikánus képviselője a rekreációs célú fű legalizálásáról szóló vitában. A szabad füvezést eleve ellenző Brian Johnson megjegyezte, hogy a legalizálásról szóló javaslatban egy szó sincs arról, mi lesz így a drogkereső kutyákkal.

Számonkérte, miért nem különítettek el pénzt a kutyák nyugdíjazásának költségeire.

link Forrás

Egy rendőrkutya kiképzése 12-15 ezer dollárba kerül. Ehhez jön még a kutyavezető rendőr fizetése. A problémával más államokban már szembesültek. Korábban az AP hírügynökség arról írt, hogy amikor Virginiában legalizálták a füvet, sok rendőrkapitányságnak nem volt elég pénze, hogy olyan új kutyákat szerezzen, amik csak az illegális kábítószereket képesek felismerni. A marihuána keresésére is kiképzett rendőrkutyák ugyanis nem tudnak különbséget tenni a szerek között, a bíróságon később bárki védekezhet azzal, hogy csak a legális fűre jelzett be a kutya.

photo_camera Fotó: ADEK BERRY/AFP

A nyugdíjazott rendőrkutyákat gyakran a kutyavezetőik fogadják örökbe, és bár nyugdíjat nem kapnak, néhány szervezet később fizeti az orvosi számláikat.

Brian Johnson érvei ellenére a demokrata többségű képviselőház 71-59 arányban megszavazta a fű legalizálását, vagyis még két republikánus is támogatta a javaslatot. A szenátus pénteken szavazhat a saját verziójáról, később pedig egy bizottságban fésülik össze a kettőt. Ha átmegy, Minnesota lehet a 23. állam, ahol legalizálják a füvet. (Vice/CBS)