Kivégezték az egy kiló kannabisz miatt elítélt férfit Szingapúrban

külföld
2023 április 26., 04:16

Szerdán felakasztották Szingapúrban a 46 éves Tangaraju Suppiah-t, aki a vád szerint 2013-ban 1 kilogramm kannabiszt szállított Malajziából Szingapúrba, közölte a család képviselője. Suppiah rokonai és aktivisták petíciót is írtak, amiben kegyelmet kértek, ám ezt az elnök a kivégzés előestéjén elutasította.

photo_camera Fotó: ROSLAN RAHMAN/AFP

Aktivisták szerint a férfit nem túl erős bizonyítékok alapján ítélték el, a hatóságok szerint rendben volt az eljárás. A BBC azt írja, bár a férfit a szállítás közben nem fogták el, az ügyészek szerint ő koordinálta a drog szállítását, és egy díler által használt két telefonszámot is visszavezettek hozzá. A férfi azt állította, hogy az egyik telefont elveszítette, a másik telefonról pedig azt mondta, nem az övé.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa is felszólította Szingapúrt, hogy ne hajtsa végre a kivégzést, és hogy „tiltsa be a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt végrehajtott kivégzéseket”.

Szingapúrban tavaly 11 embert végeztek ki. A belügyminisztérium szerint a halálbüntetés „alapvető eleme” annak a rendszernek, ami „hatékonyan segítette Szingapúr biztonságának és védelmének fenntartását”. (Reuters/BBC)