Az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodást kötött az észak-koreai nukleáris fenyegetés elhárítására

külföld
2023 április 27., 04:49

Joe Biden amerikai elnök és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök Washingtonban találkozott és állapodott meg abban, hogy az Egyesült Államok amerikai atomfegyverzetű tengeralattjárókat telepít Dél-Koreába, és bevonja Szöult a nukleáris tervezési műveletekbe. Dél-Korea cserébe vállalta, hogy nem fejleszt saját atomfegyvereket.

photo_camera A találkozó a képek szerint viszonylag bulisra sikerült Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

A két ország az Észak-Korea általi nukleáris fenyegetés miatt kötött megállapodást. Észak-Korea ugyanis a jelek szerint olyan atomfegyvereket fejleszt, amikkel elsősorban Dél-Koreát vehetik célba, közben pedig nagy hatótávolságú fegyvereiket is fejlesztik, amikkel az amerikai szárazföldet is elérhetik.

Vagyis az Egyesült Államokat most már szerződés köti, hogy megvédje Dél-Koreát, és szükség esetén atomfegyvereket vessen be. A BBC azt írja, Dél-Koreában többen kételkedni kezdtek ebben, és azt követelik, hogy az ország folytassa saját nukleáris programját. A dél-koreai elnök viszont úgy fogalmazott, a védelem fokozása „atomfegyverek bevetésével” az Egyesült Államok részéről „példátlan elkötelezettség”. (BBC)