Kormányra kerülhet a szélsőjobb Finnországban

külföld
2023 április 27., 17:43

Április 3-án választásokat tartottak Finnországban: akkor vált biztossá, hogy távozik posztjáról a szociáldemokrata miniszterelnök, Sanna Marin.

Kevésen múlt, a három nagy párt ugyanis szinte fej-fej mellett végzett: 71,9 százalékos részvétel mellett a győztes Nemzeti Koalíció (NCP) 20,8 százalékot, a szélsőjobboldali Finnek Pártja 20,1 százalékot, a szociáldemokraták 19,9 százalékot szereztek.

Petteri Orpo, a Nemzeti Koalíció vezetője és Riikka Purra, a Finnek Pártjának elnöke a választás estéjén
photo_camera Petteri Orpo, a Nemzeti Koalíció vezetője és Riikka Purra, a Finnek Pártjának elnöke a választás estéjén Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Finnországban jellemzően mindig többpárti koalíció kormányoz: a szociáldemokraták idáig a zöldekkel, a Baloldali Szövetséggel és a Centrumpárttal közösen vezették az országot.

Hogy milyen lesz az új koalíció színe, az nem volt egyértelmű, annál is inkább, mert a győztes Nemzeti Koalíció 48 képviselői helyhez jutott, viszont 101 képviselő kell a parlamenti többséghez.

Petteri Orpo, a Nemzeti Koalíció miniszterelnök-jelöltje most csütörtökön viszont bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a Finnek Pártjával és két másik kisebb párttal – a kereszténydemokratákkal és a svéd kisebbség pártjával – egy lehetséges négypárti koalíció ügyében. Ha a tárgyalások sikeresen zajlanak, akkor 108 helye lesz a kormánytöbbségnek a 200 fős parlamentben. (A Finnek Pártja 46 helyet szerzett a választásokon.)

A kemény dió Orpo számára a Finnek Pártja lesz, aminek vezetője, Riikka Purra élesen bevándorlás ellenes politikát kíván megvalósítani.

Bár úgy tűnhet, hogy a választási eredmény kedvező például a magyar kormányra nézve, mint arra korábban felhívtuk a figyelmet, éppenséggel Petteri Orpo volt az, aki elsők közt szorgalmazta a Fidesz kizárását az Európai Néppártból. (DW)