A finn miniszterelnöki szék várományosa az elsők között követelte a Fidesz kizárását a Néppártból

eu
2023 április 03., 08:43

A vasárnapi finn választást a Nemzeti Koalíció nevű jobbközép párt nyerte, amelynek elnöke, Petteri Orpo kapott lehetőséget, hogy kormányt alakíthasson.

Nem lesz egyszerű menet, mert a párt győztesként is csak 48 képviselői helyhez jutott, és legalább 101 képviselő kell a parlamenti többséghez. Megkerülhetetlennek látszik, hogy vagy a Koalíciótól jobbra álló Finnek nevű párttal, vagy az eddig kormányzó, tőlük balra lévő szociáldemokratákkal álljanak össze (a Finneknek 46, a szocdemeknek 43 képviselőjük lett), és még ebben az esetben is szükség lesz legalább még egy párt bevonására is. Orpo egyelőre egyik megoldást sem zárta ki, azt mondta, hogy mindegyik párttal egyeztetni kezd.

Elsőként jelezte, hogy kész a Fidesz kizárását hivatalosan is kezdeményezni

Orpo neve ismerős lehet a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) küzdelmes szakítását követők számára.

Petteri Orpo, a Nemzeti Koalíció vezetője a választási győzelmét ünnepli 2023 április 2-án
photo_camera Petteri Orpo a választási győzelmét ünnepli. Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP

2018 novemberében az EPP Helsinkiben tartotta a kongresszusát, ahol megválasztották a párt jelöltjét az Európai Bizottság elnöki posztjára. Két jelölt indult, a német Manfred Weber, és a finn Alexander Stubb (akit éppen Orpo váltott a Nemzeti Koalíció élén két évvel korábban).

Akkoriban Weber számított mérsékeltnek a Fidesz ügyében, és a türelmes, tárgyalásos állásponton volt, míg Stubb azokat a néppártiakat képviselte, akik már akkor szabadultak volna Orbán Viktor pártjától.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.