Aludt rá egyet, és Orbán Viktor megváltoztatta a véleményét, így már ő is beállt Manfred Weber mögé

Szerda délután az EPP-hez tartozó európai vezetők megállapodtak abban, hogy Manfred Webert, a CSU német politikusát szeretnék az Európai Bizottság következő elnökének. A döntéssel egyetértett minden hatalmon lévő néppárti politikus: a német és az osztrák kancellár, a román elnök, és az ír, a horvát, a ciprusi és a bolgár miniszterelnök. A néppárti főnökök közül csak Orbán Viktor nem írta alá a Webert támogató levelet.

Orbán a nyáron még Webert támogatta, csakhogy azóta a bajor politikus a 7-es cikkely élesítésére szavazott az EP-ben, a magyar kormány ellen. Valószínűleg ezért nem akarta szerdán már támogatni őt a magyar miniszterelnök.

Csakhogy csütörtök délelőtt Rogán Antal, miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter bejelentette, hogy Orbán Viktor mégis támogatja Webert. 

Orbán és Weber a frakcióülésenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Ezt Rogán úgy vezette fel, hogy ha a másik néppárti jelölt Alexander Stubb finn politikus, akkor inkább Webert támogatja a magyar miniszterelnök. Azt viszont már legalább egy hónapja lehet tudni, hogy Weberen kívül csak Stubb jelentkezett be a bizottsági elnöki posztra a néppártból, vagyis ez nem egy olyan információ, amivel Orbán Viktor ma reggel szembesült. (Stubb egyébként a héten azt mondta, hogy a Fideszt ki kell zárni a néppártból, ha Orbán nem ír alá egy szerződést a párttal arról, hogy ezentúl betartja az európai értékeket.)

Egyelőre nem sok szivárgott ki a néppárti politikusok szerda délutáni megbeszéléséről, de azt az EPP elnöke előre jelezte, hogy napirenden lesz a Fidesz és a demokrácia viszonya. Valószínűleg garanciákat kértek a többiek Orbán Viktortól, hogy bizonyos ügyekben (CEU, civilek) visszafogja magát, és leáll a brüsszelezéssel is. 

Hogy Orbán mit ígért meg, azt egyelőre nem tudjuk, de egy gesztust máris tett azzal, hogy mégis kiállt Weber mellett.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.