Aludt rá egyet, és Orbán Viktor megváltoztatta a véleményét, így már ő is beállt Manfred Weber mögé

Szerda délután az EPP-hez tartozó európai vezetők megállapodtak abban, hogy Manfred Webert, a CSU német politikusát szeretnék az Európai Bizottság következő elnökének. A döntéssel egyetértett minden hatalmon lévő néppárti politikus: a német és az osztrák kancellár, a román elnök, és az ír, a horvát, a ciprusi és a bolgár miniszterelnök. A néppárti főnökök közül csak Orbán Viktor nem írta alá a Webert támogató levelet.

Orbán a nyáron még Webert támogatta, csakhogy azóta a bajor politikus a 7-es cikkely élesítésére szavazott az EP-ben, a magyar kormány ellen. Valószínűleg ezért nem akarta szerdán már támogatni őt a magyar miniszterelnök.

Csakhogy csütörtök délelőtt Rogán Antal, miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter bejelentette, hogy Orbán Viktor mégis támogatja Webert. 

Orbán és Weber a frakcióülésenFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Ezt Rogán úgy vezette fel, hogy ha a másik néppárti jelölt Alexander Stubb finn politikus, akkor inkább Webert támogatja a magyar miniszterelnök. Azt viszont már legalább egy hónapja lehet tudni, hogy Weberen kívül csak Stubb jelentkezett be a bizottsági elnöki posztra a néppártból, vagyis ez nem egy olyan információ, amivel Orbán Viktor ma reggel szembesült. (Stubb egyébként a héten azt mondta, hogy a Fideszt ki kell zárni a néppártból, ha Orbán nem ír alá egy szerződést a párttal arról, hogy ezentúl betartja az európai értékeket.)

Egyelőre nem sok szivárgott ki a néppárti politikusok szerda délutáni megbeszéléséről, de azt az EPP elnöke előre jelezte, hogy napirenden lesz a Fidesz és a demokrácia viszonya. Valószínűleg garanciákat kértek a többiek Orbán Viktortól, hogy bizonyos ügyekben (CEU, civilek) visszafogja magát, és leáll a brüsszelezéssel is. 

Hogy Orbán mit ígért meg, azt egyelőre nem tudjuk, de egy gesztust máris tett azzal, hogy mégis kiállt Weber mellett.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.