Még mindig hozzáférhet titkos iratokhoz a Pentagon-iratok szivárogtatója

külföld
2023 április 27., 05:18

Az amerikai szövetségi ügyészek szerint Jack Teixeira, a titkos védelmi információk kiszivárogtatásával vádolt pilóta még mindig hozzáférhet titkos anyagokhoz. Teixeira informatikusként dolgozott a 102. hírszerzési támogató századnál Massachusettsben.

Jack Teixeira, a szivárogtató
photo_camera Jack Teixeira, a szivárogtató

Az ügyészek azt kérik, hogy Teixeira a tárgyalásáig maradjon börtönben, mivel nagy a kockázata annak, hogy megszökik. A 21 éves fiatalembernek csütörtökön kell megjelennie a fogva tartási meghallgatáson.

A nyomozók még mindig azon dolgoznak, hogy kiderítsék, hogyan szivároghatott ki állítólag több mint 100 oldalnyi titkos dokumentum, amely érzékeny információkat tartalmazott az Egyesült Államok szövetségeseiről és az ukrajnai háborúról.

A szerdán benyújtott bírósági dokumentumokban az ügyvédek azzal érveltek, hogy Teixeira „folyamatos kockázatot jelent mind az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, mind a közösségre nézve”. Azt is írják, hogy a Teixeira által hozzáférhetővé tett anyagok jellege alkalmas arra, hogy további, kivételesen súlyos károkat okozzon az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, ha nyilvánosságra kerülnek.

photo_camera Teixeira elfogása. Fotó: HANDOUT/AFP

Az amerikai légierő közlése szerint Teixeira egységének két parancsnokát a vizsgálat lefolytatásáig szabadságra helyezték, valamint ideiglenesen nem férnek hozzá a titkos rendszerekhez és információkhoz. A légierő azt mondta, hogy Teixeira egységet a hónap elején felmentették hírszerzési feladatai alól, és a tagokat felfüggeszthetik vagy akár ki is rúghatják a vizsgálat után.

A kiszivárgott hírszerzési anyagok először a Teixeira által kezel Discord csevegőszobában jelentek meg. A dokumentumokat ezután a chatszobán kívül is megosztotta néhány tag, közölte az FBI. Azt is írták, hogy Teixeira 2021 óta „szigorúan titkos” biztonsági felhatalmazással rendelkezett, és hogy élethosszig tartó, kötelező érvényű titoktartási megállapodást” írt volna alá, ha vállalja a szerepét az amerikai légierőnél.

Teixeira 15 év börtönbüntetést kaphat védelmi információk jogosulatlan továbbításának vádja miatt. Ezenfelül minősített dokumentumok jogosulatlan eltávolításával és megőrzésével is vádolják. (via BBC)