Régebb óta, és több titkot szivárogtatott az amerikai szivárogtató

külföld
2023 április 22., 05:58

Az eddig feltételezettnél hónapokkal korábban kezdett érzékeny, titkosított hírszerzési értesüléseket - köztük magyar vonatkozásuakat - és elemzéseket szivárogtatni az alapvetően számítógépes játékosok, gémerek chatszobáiként szolgáló Discord szerverein Jack Teixeira, a massachussettsi Nemzeti Gárda légierejének katonája, írja a New York Times. Értesüléseik szerint Teixiera már 2022 februárjában, pár nappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának kirobbantása után elkezdte a szivárogtatásokat a Discord egyik csetszobájában, melynek nagyjából hatszáz tagja volt.

Jack Teixeira, a szivárogtató
photo_camera Jack Teixeira, a szivárogtató

Teixeirát, aki ellen 2023. április 13-án emeltek vádat, eredetileg azzal gyanúsították, hogy egy ennél jóval kisebb csetszobában, a mindössze ötven fős Thug Shaker Centralban osztotta meg az érzékeny értesüléseket, 2022 októberében. A Times szerint egyelőre nem világos, hogy a hatóságok tudnak-e a korábbi szivárogtatásról is.

A most felfedezett adatok szerint Teixeira ebben a nagyobb közösségben már a háború első napjaiban titkos értesüléseket osztott meg az orosz és ukrán veszteségekről, valamint az orosz kémszolgálatok tevékenységéről és arról is, hogy milyen típusú támogatást kap Ukrajna. A szivárogtató azt állította, hogy az NSA, a CIA és más amerikai titkosszolgálatok értesüléseit osztja meg.

A Times szerint ez a felfedezés újra kérdéseket vet fel arról, hogy a hatóságok miért nem fedezték fel korábban a szivárogtatást, pláne, hogy ezek szerint sokkal korábban és sokkal több emberhez eljuthattak a titkos adatok.

A Times amúgy a nagyobb, hatszáz fős csoport egy tagjától értesült a régebbi szivárogtatásról. A lap szerint a Thug Shaker Centrallal szemben, amely nem volt nyilvános, ez a nagyobb Discord-csoport teljesen nyilvános volt, még Youtube-csatornája is volt, így bármely hétköznapi felhasználó pár másodperc alatt, néhány kattintás árán csatlakozhatott hozzá.