Moszkva nem engedélyezi, hogy az amerikai nagykövet meglátogassa a Wall Street Journal őrizetbe vett újságíróját

külföld
2023 április 27., 13:53
Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója a moszkvai bíróságon 2023 április 18-án
photo_camera Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója a moszkvai bíróságon 2023 április 18-án Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Az orosz külügyminisztérium visszautasította az amerikai nagykövetség kérését, hogy május 11-én a fogházban meglátogathassák a kémkedés vádjával őrizetbe vett Evan Gershkovich újságírót.

Moszkva nem titkolja, sőt írásba adta, hogy ez egy válaszlépés, miután az Egyesült Államok megtagadta azoknak az orosz újságíróknak a vízumkérelmét, akik Szergej Lavrov külügyminiszterrel tartottak volna az ENSZ BT hétfői, New York-i ülésnapjára. Arra az ülésnapra, amin Oroszország az ENSZ BT elnökeként vett részt.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint kifejezetten hangsúlyozták az amerikai diplomatáknak, hogy az ENSZ BT-incidens áll a döntésük hátterében.

Gershkovichot korábban egyszer már meglátogatta az amerikai nagykövet Lynne Tracy.

A most visszamondott találkozóra május 11-én került volna sor.

A Wall Street Journal 31 éves újságíróját márciusban tartóztatták le Jekatyerinburgban. Evan Gershkovichot kémkedéssel vádolják és kedden már meg is kellett jelennie a bíróság előtt. Gershkovich tagadja az ellene felhozott vádakat. Az Egyesült Államok szerint Oroszország jogtalanul tartja fogva az újságírót. (Guardian)