Orosz telefonbetyárok Zelenszkijnek kiadva magukat faggatták ki a FED elnökét

külföld
2023 április 27., 19:02

Két orosz pranker, Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztojarov januárban hosszan elbeszélgetett Jerome Powellel, az amerikai jegybank, a FED elnökével. Úgy tették mindezt, hogy közben a beszélgetőpartnerük úgy tudta, hogy éppen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel beszél.

A két orosz, akik évek óta sportot űznek telefonbetyárkodásból, Vlagyimir Putyin támogatójaként ismertek.

Arról, hogy a két telefonbetyár volt valójában Powell januári beszélgetőpartnere, a Bloomberg hírügynökség adott hírt csütörtökön.

Jerome Powell, a FED elnöke 2022 március 3-án Washingtonban
photo_camera Jerome Powell, a FED elnöke 2022 március 3-án Washingtonban Fotó: TOM WILLIAMS/AFP

A felvételből egy-egy részlet azóta más oldalakon is megjelent, és hallható rajta, amint a FED elnöke az inflációról és az orosz jegybanki politikáról osztja meg véleményét valakivel, akiről úgy hiszi, hogy az az ukrán elnök.

Powell többek közt elmondja a felvételen, hogy az Egyesült Államok nem tartozik azon országok közé, amelyeket pénzügyileg érzékenyen érintene az orosz-ukrán válság, ellentétben például a kelet-európai államokkal, az Ukrajnához közel eső országokkal, köztük Lengyelországgal.

Azt is elmondja Powell, hogy támogatja az ukránok törekvéseit, bár erre a pozíciójából adódóan kevés lehetősége van. Beszél arról is, hogy ha az inflációs helyzet indokolja, a FED tovább fogja emelni az alapkamatokat.

A FED azt közölte, hogy a videót, amit az orosz állami tévé is leközölt, láthatóan megvágták.

A jegybank szóvivője elismerte, hogy Powell részt vett egy olyan beszélgetésen, amin azt hitte, hogy az ukrán elnök van a vonal túloldalán, de mint kiderült, nem ez volt a helyzet. Azt is közölték, hogy a FED elnöke semmilyen érzékeny információt nem adott ki a beszélgetés során. Az ügyet jelentették a hatóságoknak, más kommentet nem fűztek az esethez.

A két orosz telefonbetyár korábban elcsípte már többek közt Christine Lagarde-ot és Boris Johnsont is. (Guardian via Bloomberg)

Kiemelt videóink