Egy héttel Károly király koronázása előtt soha nem volt ilyen alacsony a brit monarchia támogatottsága

külföld
2023 április 28., 12:56

A britek negyvenöt százaléka gondolja a monarchiáról, hogy

  • vagy meg kéne szüntetni,
  • vagy nem fontos,
  • vagy egyáltalán nem jelentős,

derült ki a Nemzeti Társadalomkutatási Központ (NatCen) által folytatott kutatásból - egy héttel III. Károly király koronázása előtt. Ez tíz százalékkal több, mint a tavalyi hasonló felmérés eredménye. Az is kiderült, hogy a monarchiát nagyon fontosnak tartó britek száma egy év alatt 38 százalékról 29 százalékra esett. A hasonló felmérések kezdete - 1983 - óta ez a legalacsonyabb mérés, ami jól mutatja a brit monarchia iránt támogatottság csökkenő tendenciáját.

photo_camera Fotó: ANDREW MILLIGAN/AFP

A brit alkotmányos monarchiában, az uralkodó párton kívüli funkciókat tölt be: kitüntetéseket adományoz, és kinevezi a miniszterelnököt, valamint hagyományosan ő a brit hadsereg főparancsnoka. Bár formálisan a kormány felett gyakorol hatalmat, ezeket a jogokat csak a parlament által elfogadott törvények, és bizonyos szokások alapján gyakorolja.

A kutatás több mint hatezer interjún, valamint 40 évnyi információgyűjtésen alapul. Károly király II. Erzsébet királynő halála után tavaly került a trónra, május 6-án pedig megkapja a koronát. (Euronews)