Mi várható az új brit királytól, III. (Szatyros) Karcsitól?

külföld
2022 szeptember 09., 11:52
comments 23

Egy évvel a férje halála után 96 évesen meghalt II. Erzsébet brit uralkodó, ezzel elindult a 10 napos nemzeti gyászról és a temetés forgatókönyvéről rendelkező London Bridge és az Unikornis művelet.

Károly herceg az anyjával, II. Erzsébet királynővel június 2-án
photo_camera Károly herceg az anyjával, II. Erzsébet királynővel június 2-án Fotó: Daniel Leal/AFP

II. Erzsébet után automatikusan 73 éves fia, III. Károly (teljes születési nevén: Károly Fülöp Artúr György) lett az Egyesült Királyság királya és további 14 nemzetközösségi királyság, többek között Kanada, Ausztrália és Új-Zéland uralkodója, illetve az anglikán egyház feje. (Károly egyik szépanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő volt, a királynak a székelyföldi Zalánpatakon és a Brassó megyei Szászfehéregyházán is van háza, 1998 óta rendszeres vendég Romániában.)

Családi ügyek

A Diana hercegnével kötött házasságának megromlása és hűtlenségének lelepleződése nagyon népszerűtlenné tették Károlyt és a mostani feleségét, Kamilla királynét. Diana annak idején nyíltan beszélt arról, hogy férjének viszonya van Camilla Parker Bowlesszal, akit Charles még az 1970-es évek elején ismert meg, és akit állítólag családi nyomásra nem vehetett feleségül. „Hárman voltunk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt” – mondta Diana a BBC-nek adott híres, 1995-ös interjújában.

Bár azóta, hogy Diana – Vilmos herceg és Henrik herceg anyja – és az egyiptomi milliárdos szeretője, Dodi al-Fajed 1997-ben paparazzók elől menekülve autóbalesetben meghalt Párizsban, Károlynak sikerült valamennyire javítania az imázsán, azért még a királyi családban is sokan vannak, akik népszerűbbek nála. (Vélhetően Károly öccse, András yorki herceg nincs közöttük, őt ugyanis még a királyi család sem kedveli: kiközösítették már azelőtt, hogy peren kívül megegyezett Virginia Giuffréval, aki azzal vádolta, hogy 17 éves korában az akkor 41 éves herceg megerőszakolta Jeffrey Epsteinék egyik hírhedt összejövetelén.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.