Károly herceg jótékonysági szervezete Oszama bin Laden családjától is elfogadhatott 1 millió fontot

Terrorizmus
2022 július 31., 13:27
comments 1

Károly herceg újabb adománygyűjtési botrányba keveredett, miután kiderült, hogy jótékonysági szervezete 1 millió fontot fogadott el Oszama bin Laden családjától.

A walesi herceg jótékonysági alapítványa (PWCF) hatalmas összegre tett szert Bakr és Safík Bin Ladentől, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kitervelő szaúd-arábiai iszlamista féltestvéreitől.

Az adományozás azután történt, hogy Károly 2013-ban a Clarence House-ban privát találkozót tartott a 76 éves Bakrral – 2 évvel azután, hogy Bin Ladent megölték az amerikai különleges erők.

Szombat este a királyi család ügyeire rálátó források tagadták azokat az állításokat, amik szerint Károly személyesen közvetített volna a vitatott ügyletben, vagy hogy a tanácsadók tiltakozása ellenére elfogadta volna a pénzt. Vitatták azt a jelentést is, ami szerint egyik tanácsadója figyelmeztette a herceget, hogy „senkinek sem lenne jó”, ha kiderülne, hogy pénzt fogadott el az al-Káida alapítójának családjától.

Károly herceg az anyjával, II. Erzsébet királynővel június 2-án
photo_camera Károly herceg az anyjával, II. Erzsébet királynővel június 2-án Fotó: Daniel Leal/AFP

A Sunday Timesban megjelent cikk szerint a herceg jótékonysági szervezete pénzt fogadott el a történelem legrosszabb terrortámadása mögött álló férfi családjától, és ez még több kérdést vet fel ítélőképességével és jótékonysági szervezeteinek adománygyűjtő tevékenységével kapcsolatban.

Közel 3000 ember, köztük 67 brit halt meg a szeptember 11-i merényletekben.

Néhány héttel ezelőtt derült ki, hogy Károly egy volt katari miniszterelnöktől több mint 2,5 millió fontot fogadott el készpénzben, egy részét Fortnum & Mason szatyorban és egy bőröndbe tömve. (Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.