Külön múzeumokban mutatják be a háborút az oroszok

háború
2023 április 28., 05:18

Vlagyimir Putyin orosz vezető arra utasította a kulturális minisztériumot, az oktatási minisztériumot, a védelmi minisztériumot, valamint az oktatási és tudományos minisztériumot, hogy gondoskodjanak a „különleges katonai művelet”, azaz Ukrajna lerohanásának eseményeit bemutató múzeumok létrehozásáról.

A háborús múzeumok létrehozásáért a miniszterek és a kormányzók mellett Szergej Nariskin felel, mint az Orosz Történelmi Társaság elnöke. Nariskin emellett az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatójaként is dolgozik, szóval nem érdemes nagy meglepetéseket várni attól, hogy a tárlat kit tesz felelőssé az elmúlt évtizedek legvéresebb európai háborújának kirobbantásáért.

Putyin arra is utasította a védelmi és a kulturális minisztériumot, hogy fontolják meg „a különleges katonai művelethez kapcsolódó műtárgyak” átadását.

photo_camera Fotó: IHOR TKACHOV/AFP

Ukrajna lerohanása már korábban bekerült egy iskolai történelem tankönyvbe - ezt Szergej Kravcov orosz oktatási miniszter mutatta be április 24-én. A tankönyvből különösen „az amerikai hadművelet megkezdésének okai derülnek ki”. A miniszter szerint az iskolák már 2023. szeptember 1-jétől átállhatnak rá. (Meduza)