Távozik a 444-től Mészáros Zsófia vezető szerkesztő

444
2023 április 28., 12:40
photo_camera Mészáros Zsófia Fotó: Bankó Gábor

Mészáros Zsófia vezető szerkesztő távozik a 444-től.

A 444 és a régi Index meghatározó alakja búcsúzik ezzel - aki úgy volt jelentős hatással a magyar internetes újságírás elmúlt húsz évére, hogy közben a nyilvánosság alig ismeri az arcát, keveset láthatta nyilatkozni, és nem találkozott írásaival sem.

Aki viszont olvasott 2000 és 2013 között Indexet, vagy olvasott-nézett-hallgatott 2013 és 2023 között 444-et, az biztosan találkozott Mészáros Zsófia munkájával. Amit ő csinált, az az influenszeresedő médiavilág felől nézve szinte értelmezhetetlen, egy újság működéséhez viszont nélkülözhetetlen: azért dolgozott mindennap, hogy mások munkáját támogassa és segítse, hogy aztán a babérokat a szerzők arassák le arccal-névvel a nyilvánosság előtt.

Klasszikus szerkesztő volt, aki csapatot szervezett és irányított, részt vett nyomozásokban és projektek megalkotásában, szerkesztett mindenféle anyagot napi cikkektől hónapokig készülő óriás munkákig.

Ha egy anyagról a megjelenés előtt tudtuk, hogy átment a szerkesztői kezén, akkor biztosak lehettünk benne, hogy stabil alapokon áll. Kreditet ezért csak a legritkább esetben kért - a Létforgatag podcastben és a parkolási maffiáról szóló oknyomozó videóban szerzőként is fel volt tüntetve, de ennél sokkal, de sokkal több anyag meghatározó készítője. Gyakorlatilag nem jelent meg olyan nagy, fontos anyag nálunk, amiről ne tudtuk volna a megjelenés előtt, hogy Zsófi látta.

A 444 története ugyanakkor elválaszthatatlan a régi Indextől, ahol Mészáros Zsófia 2000-ben gyakornokként kezdett dolgozni, másfél évvel később pedig már a politikarovatot vezette. A Médiatörténet.hu-nak adott interjúban – kevés nyilvános megszólalásai egyikében – azt mondta erről az időszakról: őt tartották a megbízható, szorgalmas lánynak, akinek a szövegeivel nem kell foglalkozni, ott van reggeltől estig és megcsinál mindent. Így nem sokkal később már ő foglalkozott mások szövegeivel.

2006-tól főszerkesztő-helyettes volt, abban az időszakban, amikor az ország közéleti hírfogyasztásának alapeleme lett az Index. Uj Péter 2011-es távozása után pedig Mészáros Zsófia lett a főszerkesztő. Erős tulajdonosi nyomás alatt azért küzdött, hogy a szerzők a helyzethez képest a lehető legszabadabban tudjanak dolgozni – erről az említett interjúban is beszélt.

A 444 projektnek az ötlet születésétől kezdve alapembere volt, a napi munkába fél évvel a 2013-as indulás után csatlakozott – az első években egyedüli nőként a „tizenöt férfi és egy wordpress blogmotor” felállás mellett.

Minden 444-es szerző rengeteget köszönhet neki, nélküle nem épült volna ekkorára ez a szervezet és nem értük volna el a sikereinket sem.

Most távozik, a folytatáshoz nagyon sok sikert kívánunk neki. Mi pedig annyit tudunk tenni, hogy igyekszünk minden fontos anyagot a jövőben is olyan alapossággal kezelni, mintha oda lett volna írva megjelenés előtt:

Zsófi látta.