Annyi halott menedékkérőt vet partra a tenger, hogy kezdenek megtelni a tunéziai temetők

külföld
2023 április 30., 15:31

A tunéziai hatóságok már új temetők megnyitását tervezik, mivel a tenger olyan sok menedékkérő holttestét mossa partra, hogy a meglévők megteltek.
A parta vetett holttestek között gyakran vannak gyerekek és terhes nők is. Az ENSZ szerint 2023 első három hónapja volt a leghalálosabb 2017 óta a Földközi-tenger középső részén átkelni próbáló emberek számára, mivel egyre több hajó szenvedett hajótörést a tengeren.

A menedékkérők holttesteinek előkészített sírok Tunéziában
photo_camera A menedékkérők holttesteinek előkészített sírok Tunéziában Fotó: IMED HADDAD/AFP

A tunéziai Vörös Félhold szerint tavaly csak Szfaksz térségében több mint 800 holttestet találtak, 2023 eleje óta pedig több mint 300-at. Január óta több mint 35 ezer ember (majdnem négyszer annyian, mint 2022-ben) érte el az olasz partokat. Az elmúlt hónapban ugrásszerűen megnőtt azoknak a menekülthajóknak száma, amik Európa egyik legdélebbi területét, az apró olasz Lampedusa szigetét próbálják elérni.

Olaszország és Málta köteles lenne beavatkozni a menedékkérők érdekében, de mindkét országot azzal vádolják, hogy nem reagálnak a süllyedő hajók miatt érkező segélyhívásokra.

Az Olaszországgal kötött megállapodás értelmében 2017 óta a líbiai parti őrség járőrözik a Földközi-tengeren, és az egyezség alapján visszaszállíthatja az embereket Líbiába, ahol a segélyszervezetek szerint kínzások és bántalmazások érik őket. (Guardian)