Az ukrán külügy nem zárja ki, hogy Kína legyen a béketeremtő a háborúban

háború
2023 április 30., 17:02

Andrij Melnik ukrán külügyminiszter-helyettes szerint nem lehetetlen, hogy Kína béketeremtőként lép fel az ukrajnai háborúban. Ukrajna korábbi berlini nagykövete arra a kérdésre, hogy képes lehet-e Kína a béketeremtésre, és akár arra is, hogy elérje Moszkvánál az orosz csapatok kivonását Ukrajnából, a Berliner Morgenpostnak azt mondta: ez nem irreális.

Ugyan szerinte Kína a saját érdekeit követi, de az igazságos, békés megoldás és a harcok leállítása inkább kínai érdek, mint a háború, vagyis „ez az egész világrendet megrázó hatalmas, soha véget nem érő földrengés”.

photo_camera Andrij Melnik ukrán külügyminiszter-helyettes Fotó: WOLFGANG KUMM/dpa Picture-Alliance via AFP

Úgy látja az ukrán és a kínai elnöktelefonon folytatott minapi tárgyalása nagy előrelépés az kétoldalú kapcsolatok megerősítése és az orosz agresszió beszüntetése felé, bár meglehet, hogy a kínaiak másként értékelik ezt.

Az ukrán vezetés továbbra is elengedhetetlen feltételnek tekinti az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrán területekről. Ugyanakkor a külügyminiszter-helyettes szerint „az ördög a részletekben rejlik, ezért kíváncsian várjuk, hogy mit hoz magával Kína különmegbízottja, aki hamarosan hozzánk érkezik”.(UkraineToday/MTI)