Kiengedik a kínai férfit, akit a koronavírus-járvány hajnalán tüntettek el, miután videót tett közzé a zsúfolt kórházakról

koronavírus
2023 április 30., 11:00

A kínai hatóságok arra készülnek, hogy vasárnap szabadon engednek egy férfit, aki három évvel ezelőtt tűnt el, miután a COVID-19 járvány idején túlzsúfolt kórházakról és holttestekről készült videókat tett közzé - mondta egy rokon és egy másik, az ügyet ismerő személy a Washington Postnak.

Fang Bin és a nyilvánosság más tagjai, akiket civil újságíróknak neveztek el, 2020 elején a az interneten és a közösségi médiában tettek közzé írásokat, képeket és videókat a járvány részleteiről. Ezek nem vetettek jó fényt a helyzetet nem túl sikeresen kezelő hatóságokra. A hagyományos kínai ruhákat árusító Fang utolsó videója, amit a Twitteren tett közzé, egy papírlapot ábrázolt, amin ez állt: „Minden állampolgár álljon ellen, adjátok vissza a hatalmat a népnek”.

Peking keményen lép fel mindenkivel szemben, aki kritizálni meri azt, ahogy a járvány korai szakaszát kezelték.

A Washington Post egyik forrása azt mondta, Fangot három év börtönre ítélték „bajkeverés”-ért, ami egy homályos vád, és amit rendszerint azoknál alkalmaznak, akik politikailag másként gondolkodnak.

Az Associated Press hírügynökség nem tudta megerősíttetni a szabadon bocsátás hírét, és a hatóságoknál sem jártak sikerrel. A vuhani közbiztonsági hivatal sem válaszolt a megkeresésre.