Népszavazást tartanak Üzbegisztánban arról, hogy az elnök 2040-ig hatalmon maradhasson

külföld
2023 április 30., 07:06

Vasárnap kora reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek Üzbegisztánban az alkotmányos népszavazáson, ami lehetővé teheti, hogy Savkat Mirzijojev elnök 2040-ig hatalmon maradhasson.

A hatóságok szerint az alkotmány felülvizsgálata javítani fogja a kormányzást és az életminőséget a 35 milliós közép-ázsiai országban, ahol az állampolgárok jogait régóta erősen korlátozzák.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Savkat Mirzijojev üzbég államfõ (j) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón Taskentben 2021. március 30-án.
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Savkat Mirzijojev üzbég államfõ (j) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón Taskentben 2021. március 30-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az üzbég választási bizottság szerint a szavazóhelyiségek reggel nyolckor nyitottak meg és este nyolckor zárnak.

Az egyik legfontosabb reform várhatóan az elnöki ciklus ötről hét évre hosszabbítása lesz: ez lehetővé teszi, hogy a 65 éves Mirzijojev további két cikluson át maradhasson elnök, így 2040-ig meghosszabbítsa a hatalmát. A választások eredménye nem kétséges.

Két, az üzbég állami médiának dolgozó újságíró névtelenséget kérve elmondta az AFP-nek, hogy „utasítást kaptak, hogy pozitívan tudósítsanak Üzbegisztánról, a népszavazásról és az elnökről”. Mindketten azt mondták, hogy a népszavazási kampány során fokozódott a cenzúra.

A kormány mindent megtett, hogy a szavazást legitimnek állítsa be, helyi hírességeket vonultatott fel gyűléseken és koncerteken, hogy dicsérjék mind a javaslatokat, mind az elnököt.

A főváros, Taskent, Közép-Ázsia legnagyobb városa körül elhelyezett óriásplakátokon a szavazók közötti képzeletbeli üzenetváltások láthatók, ilyenek:

„Apa, menjünk a parkba?”

„Nem, előbb szavaznunk kell”.

(AFP)