Oroszország kemény választ ígért a varsói nagykövetségi iskola „lefoglalása” miatt

külföld
2023 április 30., 09:38

Oroszország szombaton közölte, hogy keményen fog reagálni arra, hogy Lengyelország szerintük jogellenesen lefoglalta varsói nagykövetségi iskoláját, amit a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény durva megsértésének nevezett.

A TVP Info lengyel állami hírcsatorna korábban arról számolt be, hogy szombat reggel rendőrök jelentek meg a varsói Kielecka utcában lévő orosz nagykövetségi iskola előtt.

A nagykövetségi iskola Varsóban, ahova kivonultak a rendőrök 2023. április 29-én.
photo_camera A nagykövetségi iskola Varsóban, ahova kivonultak a rendőrök 2023. április 29-én. Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

A lengyel külügyminisztérium szóvivője az incidensről kérdezve a Reutersnek azt mondta, hogy a követségi iskolának otthont adó épület a lengyel állam tulajdona.

Az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben azt írják, a lengyel hatóságok azért törtek be a követségi iskola területére, hogy lefoglalják azt.

„A lengyel hatóságok legújabb ellenséges megnyilvánulását a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény durva megsértésének és a lengyelországi orosz diplomáciai tulajdonba való beavatkozásnak tekintjük” - közölte a minisztérium.

„Varsónak ez a pimasz lépése, ami túllép a civilizált államközi kapcsolatok keretein, nem marad kemény válasz és következmények nélkül a lengyel hatóságokra és az oroszországi lengyel érdekekre nézve” - közölte a tárca.

Az orosz nyomozóbizottság szombat este a Telegramon közölte, hogy jogi szempontokból vizsgálják a „lefoglalást”, de további részleteket nem közöltek.

Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy Oroszországnak joga van tiltakozni, de Lengyelország a törvények szerint jár el.

„Az a véleményünk, amit a bíróságok is megerősítettek, hogy ez az ingatlan a lengyel állam tulajdona, és Oroszország jogtalanul vette el” - mondta.

Szergej Andrejev, Moszkva lengyelországi nagykövete korábban azt mondta az orosz állami hírügynökségeknek, hogy a követségi iskolának otthont adó épület diplomáciai épület, amit a lengyel hatóságoknak nincs joguk lefoglalni.