Több mint 400 civil vesztette életét Szudánban

külföld
2023 április 30., 06:40

A lakosok szerint a hétvégén is folytatódott a lövöldözés és a nehéztüzérségi tűz Szudán fővárosa, Kartúm egyes részein annak ellenére is, hogy meghosszabbította a tűzszünetet az ország két vezető tábornoka, akiknek a hatalomért harcolnak.

A szudáni civilek is a kereszttűzbe kerültek, az áldozatok száma szombaton 411-re emelkedett a Szudáni Orvosok Szindikátusa szerint. A fővárosban és környékén a lakosok arról számoltak be, hogy az üzletek újra kinyitottak, a harcok ritkábban lettek, és lassan elkezdett újra normálisabb lenni az élet, de más területekről olyan hírek érkeztek, hogy a fegyveresek civilek házait fosztogatják.

A szindikátus szerint a harmadik hete tartó harcokban 2023 civil sebesült meg, bár a tényleges áldozatok száma várhatóan sokkal magasabb lesz. A szudáni egészségügyi minisztérium a harcosokkal együtt 528-ra tette a halálos áldozatok számát, és 4500 sebesültet számolt. Genena városában, a Nyugat-Dárfúr tartományi fővárosában 89 halottat számoltak - közölte az Orvosok Szindikátusa.

A mintegy ötmillió lakosú Kartúm a szudáni hadsereg parancsnoka, Abdel Fattah Burhan tábornok és Mohammed Hamdan Dagalo tábornok, a darfúri háború egykori milicistáiból szerveződött RSF vezetője között dúló konfliktus frontvonalává vált. Az események után szertefoszlottak a remények, melyek szerint lehet Szudánban demokratikus átmenet.

(Euronews, AP)