Végül tényleg szobrot állítottak Freyának, a rozmárnak, akit a norvég kormány szenderített jobblétre

ÁLLAT
2023 április 30., 05:54

Felavatták Norvégiában annak a rozmárnak a szobrát, amit tavaly nyáron altattak el, miután túl sokáig érezte látványosan jól magát az oslói frjordokban - írja a Guardian.

Szoboravarás Oslóban április 29-én.
photo_camera Szoboravarás Oslóban április 29-én. Fotó: ANNIKA BYRDE/AFP


Az életnagyságú szobor oldalán fekve ábrázolja Freyát, az oslói Kongen kikötő partján, nem messze onnan, ahol rendszeresen napozgatott, gyakran az emberek csónakjain. A hatóságok augusztusban döntöttek úgy, hogy elaltatják, mert a stresszre utaló jeleket észleltek rajta, és attól tartottak, hogy veszélyt jelentett az emberekre, akik túl közel mentek hozzá.

Az állatot, aki szokatlan módon kedvelte az emberek társaságát, és néha elsüllyesztette a csónakjukat is, a hatóságok veszélyesnek tartották, ezért pár napja úgy határoztak, elaltatják. A védett fajnak számító rozmárok általában északabbra, az Északi-sarkvidéken élnek. Alapesetben nem támadnak emberre, de ha fenyegetve érzik magukat, akár ez is előfordulhat.

Miután megölték, kampány indult, hogy szobrot állíthassanak neki, ezen több mint 8 millió forintot gyűjtöttek össze. A kampány szervezője, Erik Holm a szoboroavatáson azt mondta, azért fogott bele, mert nagyon dühös volt amiatt, ahogy a halászati igazgatóság és az állam kezelte ezt a helyzetet.

Freya szobra és egy szál rózsa.
photo_camera Freya szobra és egy szál rózsa. Fotó: ANNIKA BYRDE/AFP

„Freya ügyén túl is fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogyan bánunk az állatokkal és a természettel. Át kell gondolnunk a vadon élő állatokhoz fűződő viszonyunkat” - mondta Holm.