Szobrot állítanának Freyának, a rozmárnak, akit a norvég kormány szenderített jobblétre

ÁLLAT
2022 augusztus 17., 08:15

Alig néhány nappal azután, hogy a norvég kormány elaltatta a híressé vált rozmárt, adománygyűjtés indult, hogy szobrot állítsanak az emlékére - írja a Washington Post.

Az állatot, aki szokatlan módon kedvelte az emberek társaságát, és néha elsüllyesztette a csónakjukat is, a hatóságok veszélyesnek tartották, ezért pár napja úgy határoztak, elaltatják. A védett fajnak számító rozmárok általában északabbra, az Északi-sarkvidéken élnek. Alapesetben nem támadnak emberre, de ha fenyegetve érzik magukat, akár ez is előfordulhat.

Freya pihen egy csónakon.
photo_camera Freya pihen egy csónakon. Fotó: TOR ERIK SCHRDER/AFP

Freya elaltatása megdöbbenést váltott ki, sokan azt kérdezték, miért nem próbálták a rozmárt egy biztonságosabb területre vinni, vagy miért nem várták meg, hogy a turisták őszi távozása után magától elmenjen.

Az adománygyűjtés szervezői felhívásukban azt írták, Freya halála jelzésértékű, és azt mutatja, „hogy mi Norvégiában, és különösen Oslóban nem vagyunk képesek életteret biztosítani a vadon élő állatoknak”.

Eddig közel 20 ezer dollárt gyűjtöttek össze. A szervezők azt mondták, több szobrász is jelentkezett, hogy elkészítenék az emlékművet. Ha a projekt nem valósul meg, az adományokat a Természetvédelmi Világalap norvégiai fiókjának juttatják el - közölték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.