Elaltatták Freyát

ÁLLAT
2022 augusztus 14., 14:06

Nem hagyták békén a hetek óta turistalátványosságnak számító rozmárt a helyiek Norvégiában, a hatóságok ezért az állat elaltatása mellett döntöttek.

A védett fajnak számító rozmárok általában északabbra, az Északi-sarkvidéken élnek. Alapesetben nem támadnak emberre, de ha fenyegetve érzik magukat, akár ez is előfordulhat.

Freya, akit először július közepén láttak Oslóban, a norvég fővárosban, a szépség és a szerelem északi istennőjéről kapta a nevét.

Freya pihen egy csónakon.
photo_camera Freya pihen egy csónakon Fotó: TOR ERIK SCHRDER/AFP

Vasárnap a halászati főigazgató, Frank Bakke-Jensen azt mondta, az állat elaltatásáról szóló döntés „az emberi biztonságot továbbra is fenyegető veszély általános értékelésén alapult”.

„Az elmúlt héten a helyszíni megfigyelések során világossá vált, hogy a lakosság figyelmen kívül hagyta az ajánlást, miszerint a rozmártól tisztes távolságot kell tartani” – mondta Bakke-Jensen. Hozzátette, más lehetőségeket is fontolóra vettek, többek között azt, hogy Freyát kiviszik a fjordból, de ezeket különböző aggodalmak miatt elvetették.

A Freya elaltatására irányuló műveletet humánus módon hajtották végre. A testét az állatorvosok további vizsgálatok érdekében elszállíttatták. (via BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.