A francia rendőrség anarchistákkal csapott össze a május elsejei nagygyűléseken

külföld
2023 május 01., 15:43

Tízezrek vonultak a francia nagyvárosok utcáira a munka ünnepén, hogy Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformja ellen tüntessenek. A rendőrség Párizsban és Nantes-ban könnygázzal oszlatott.

Franciaország számos városában indultak tüntető menetek a reggeli órákban. A szervezők országosan 500-650 ezer résztvevőt várnak, csak Párizsban kb. 100 ezer tüntetővel számolnak.

A rendőrség felkészült az esetleges rendbontásokra, és egészen délig a helyzet többnyire nyugodt is maradt. Párizsban és más nagyvárosokban első alkalommal drónokat is bevetettek a hatóságok, hogy nyomon követhessék a történéseket. Rendes esetben a május 1-i megmozdulásokon 100-160 ezer embert várnak.

A francia rendőrség feketébe öltözött anarchistákkal csapott össze Párizsban és más nagyvárosokban. A francia fővárosban megdobálták a rendőröket, felgyújtották a közösségi kerékpárokat, és feltörték a buszmegállókat, amikor a szakszervezetek által vezetett felvonulás megindult a központi Place de la Republique felől.

Nyugtalanság tört ki Lyonban is, ahol több járművet is felgyújtottak, és néhány üzlethelyiséget kidobtak.

Az utcán lángoló bútorok Lyonban.
photo_camera Az utcán lángoló bútorok Lyonban. Fotó: JEFF PACHOUD/AFP
„Csókok” felirat egy égő fatáblán Lyonban.
photo_camera „Csókok” felirat egy égő fatáblán Lyonban. Fotó: JEFF PACHOUD/AFP

A nyugat-franciaországi Nantes-ban tűz ütött ki egy helyi adminisztrációs épület előtt.

Tüntetés Nantes-ban.
photo_camera Tüntetés Nantes-ban. Fotó: LOIC VENANCE/AFP
Anarchisták csapnak össze a rendőrökkel Nantes-ban.
photo_camera Anarchisták csapnak össze a rendőrökkel Nantes-ban. Fotó: LOIC VENANCE/AFP

Mindemellett a május elsejei tüntetések előtt nem sokkal az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista szervezet festékkel öntötte le az adóelkerüléssel vádolt Louis Vuitton Alapítvány épületének üveghomlokzatát.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvény miatt nagyot esett Macron népszerűsége.

Sophie Binet, a CGT szakszervezet vezetője azt mondta: Macron elszigetelődött a nyugdíjreformjával. „A végrehajtó hatalom nem tud kormányozni a nép támogatása nélkül” – mondta Binet a párizsi megmozdulások kezdete előtt. A szakszervezete még nem döntött az esetleges tárgyalásokról a kormányzattal.

Laurent Berger, a CFDT szakszervezet vezetője pedig arról beszélt, hogy Macron kormánya süket az utóbbi évtizedek legerőteljesebb társadalmi mozgalmának követeléseire. A BFM TV televíziónak azt mondta, a szakszervezete kész párbeszédet folytatni a kormánnyal. Egyben visszautasította azt a feltételezést, hogy a vezető szakszervezetek közötti, ritkának mondható szövetség egységének próbája most érkezett el azzal, hogy a nyugdíjreform törvényerőre emelkedett. „A fizetésekre és munkakörülményekre vonatkozó más javaslatokat is le kell raknunk a tárgyalóasztalra” – mondta Berger. (Reuters, MTI)