Botrányt hozhat a koronázásnapi Liverpool-Brentford

futball
2023 május 01., 12:54

A Premier League hétvégi fordulójában III. Károly koronázásának tiszteletére minden meccs előtt fel kellene csendülnie az Egyesült Királyság himnuszának. Liverpoolban viszont a klubvezetés még nem döntött a God Save The King-ről , hogy tesznek-e ilyen gesztust, egyelőre a szurkolókkal egyeztetnek.

Liverpool szurkolók ünneplik a Manchester City elleni győzelmüket a 2022-es FA Kupa elődöntőjében
photo_camera Liverpool szurkolók ünneplik a Manchester City elleni győzelmüket a 2022-es FA Kupa elődöntőjében Fotó: MI NEWS/NurPhoto via AFP

Az extra készültség oka történelmi, sok liverpooli ugyanis nem angolnak, hanem scousernek tartja magukat. A scouser név a scouse nevű, hagyományosan liverpooli ételből származik, ami egy húsos-zöldséges pörkölt. A scouser életérzés pedig a Thatcher-korszakból ered, amikor Liverpool gazdaságilag romokban hevert, még korábban pedig az ír és walesi bevándorlók által hozott értékekből, világnézetből. Röviden ez az oka, hogy amikor csak lehetőség van rá, a Liverpool szurkolók kifütyülik az Egyesült Királyság himnuszát. Így tettek a tavalyi angol kupadöntőben, majd pár hónappal később az angol szuperkupadöntőben is.

A Liverpool május 6-án, szombat este főműsoridőben fogadja a Brentfordot hazai pályán, monarchiaellenes megnyilváulásuknak hatalmas nézettsége lenne. A hangulat biztosan feszült lesz, a Liverpool ugyanis a Bajnokok Ligája indulásért hajt. A hazai csapat jó formában van, legutóbbi négy meccsét megnyerte.

II. Erzsébet halála mind a népesség körében, mind a futballmeccseken felerősítette a monarchiaellenes hangokat. A skót Celtic szurkolói például a Partick Thistle elleni meccsen kihasználták a gyászszünetet és a királynő emlékének szóló tapsvihart arra, hogy belekezdjenek a "Ha utálod a királyi családot, üsd a tenyered" című nótájukba, ezzel egészen bizarr helyzetet teremtve a stadionban.

link Forrás