Orvosi igazolás nélkül is jár évi kétszer három nap betegszabadság a portugáloknak

külföld
2023 május 01., 10:11

Az egészségügyi rendszer tehermentesítése érdekében hétfőtől Portugáliában akár háromnapos betegszabadságra is jogosultak lesznek a munkavállalók a betegségükről szóló egyszerű, akár online bejelentés alapján. "Ez az intézkedés nem jár semmilyen költségtérítéssel sem az állam, sem a munkáltató számára, mivel a munkából történő kiesés maximális időtartama megegyezik azzal a várakozási idővel, amely alatt a munkavállaló nem kap fizetést a társadalombiztosítástól" - közölte az egészségügyi minisztérium.

Az intézkedés része a "munka méltóságáért" nevű intézkedéscsomagnak, melynek során módosították a munka törvénykönyvét is, például szélesebb körben lehetővé téve a távmunkát, és megemelve a végkielégítések összegét.

A betegszabadság új szabályai szerint a munkavállalók évente legfeljebb két ilyen rövid, legfeljebb háromnapos betegszabadságra mehetnek el, miután a nemzeti egészségügyi szolgálat honlapján egy egyszerű nyilatkozat megtételével igazolták a távollétüket.

A portugál egészségügyi minisztérium becslése szerint évente mintegy hatszázezer olyan orvosi konzultáció történik, amely során a legfeljebb háromnapos távolléteket igazolják. (Via MTI)