Stratégiai bombázókkal mért csapást Ukrajnára Oroszország az éjjel

külföld
2023 május 01., 05:52

Hétfőre virradó éjszaka az orosz légierő rakétacsapást indított Ukrajna ellen, de az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok szerint a stratégiai bombázókról indított 18 rakétából az ukrán légvédelem 15-öt a levegőben megsemmisített.

Zsana Kadirova ukrán művész kijevi műtermében mutatja be legújabb alkotását, melynek felirata: "Légi riadó". Kadirova tavaly februárban, az orosz támadás kezdetén haszontalannak érezte a munkáját, ám miután kiderült, hogy a galériák világszerte vevők a háború inspirálta alkotásokra, munkához látott, hogy a műveiből befolyó bevételekből a szenvedő civileket és a katonákat támogathassa.
photo_camera Zsana Kadirova ukrán művész kijevi műtermében mutatja be legújabb alkotását, melynek felirata: "Légi riadó". Kadirova tavaly februárban, az orosz támadás kezdetén haszontalannak érezte a munkáját, ám miután kiderült, hogy a galériák világszerte vevők a háború inspirálta alkotásokra, munkához látott, hogy a műveiből befolyó bevételekből a szenvedő civileket és a katonákat támogathassa. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Kijevi illetékesek szerint az ukrán fővárosra kilőtt valamennyi rakétát megsemmisítették. "Eddigi információink szerint a polgári lakosság nem szenvedett veszteségeket, lakóépületekben, civil infrastruktúrában nem keletkeztek károk" - közölte a városvezetés.

Kijeven és környékén kívül az ország középső részén Dnipropetrovszkot és Pavolohradot is támadás érte. Dnipropetrovszkban Mikola Lukasuk, a Dnipro megyei tanács vezetője szerint a légvédelem hét orosz rakétát semmisített meg, de 25-en így is orvosi ellátásra szorultak a támadás után.

Pavlohradban két rakéta becsapódott, Lukasuk szerint itt 19 társasházban és 25 lakóházban keletkeztek károk. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megye megszállt részén felállított orosz adminisztráció tisztviselője szerint Pavlohradban katonai célpontokat ért találat. (Via Reuters)