Schadl György kétszer is tárgyalt az Igazságügyi Minisztériumban a letartóztatása előtti napon

bűnügy
2023 május 02., 06:36

Két alkalommal is az Igazságügyi Minisztériumban tárgyalt a letartóztatása előtti napon Schadl György, a végrehajtói kar elnöke – írja a 24.hu a Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt és Schadlt érintő büntetőügy nyomozati iratai alapján.

A dokumentumok szerint a végrehajtók elnöke 2021. november 4-én reggel fél 9-kor ment be a minisztérium Nádor utca 22. szám alatti épületébe, ahol negyven percet töltött. Schadl ezután Takács Katalin, a végrehajtói kar hivatalvezetője társaságában távozott a minisztériumból. A lap szerint a nyomozók egy kávézóig követték őket, majd egy körülbelül félórás beszélgetés után a Szabadság térre sétáltak, ahonnan Takács a végrehajtói kar autójával távozott. A nyomozók megfigyelése szerint Schadl „kommunikációja és artikulációja” alapján vitatkozott Takács Katalinnal. Ezután Schadl visszament az Igazságügyi Minisztériumba, ahol újabb 40 percet töltött el. Az nem derül ki a nyomozati anyagból, hogy Schadl kivel tárgyalt, de ő és Völner Pál három perc különbséggel távozott a minisztérium épületéből 10 óra után.

A lap kereste az ügyben az Igazságügyi Minisztériumot, hogy mondják el, kivel vagy kikkel és miről tárgyalt aznap Schadl és Takács Katalin, illetve hogy Völner Pál vagy Varga Judit igazságügyi miniszter részt vett-e az egyeztetésen. A minisztérium sajtóosztálya annyit válaszolt, hogy az Igazságügyi Minisztériumba való beléptetéseket a Készenléti Rendőrség végzi, a belépési adatokkal ők rendelkeznek, azonban ezen adatokat maximum egy évig tárolják csak, így az említett dátummal kapcsolatban nem tudunk tájékoztatást adni.

Annyit azért még elmondtak, hogy Varga Judit aznap Miskolcon volt egy konferencián.

A vád szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárával, Varga Judit miniszter helyettesével. Schadl rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott Völnernek, aki cserébe Schadl érdekei szerint járt el a végrehajtók kinevezésénél és más témákban is. Az ügy bírósági szakaszban van, idén zajlottak az előkészítő tárgyalások. Schadl és Völner mindent tagadnak.