Ukrán akcióktól félti az orosz kormány a május 9-i felvonulásokat

külföld
2023 május 02., 14:00

Szigorított biztonsági ellenőrzések mellett készülnek Moszkvában a május 9-re tervezett Győzelem napja felvonulásra, mert az orosz kormány attól tart, ukrán dróntámadások és szabotázsakciók veszélyeztetik az események biztonságát.

Május 9-én ünneplik Oroszországban a második világháború végét és a náci Németország bukását. Az orosz kormány ezt az alkalmat arra szokta kihasználni, hogy a Vörös téren felvonultassa az orosz hadsereg leglátványosabb alakulatait és harci eszközeit. Moszkva mellett ezen a napon Oroszország szerte felvonulásokat és ünnepségeket tartanak. Idén viszont sok helyen csak nagyon visszafogott ünneplés lesz, ha lesz egyáltalán, tartva az ukrán támadásoktól.

photo_camera Vlagyimir Putyin és Szergej Sojgu a tavalyi május 9-i felvonuláson. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az elmúlt hónapokban több energetikai, katonai és logisztikai célpontot ért támadás, drónok dobtak például bombát egy katonai reptérre Moszkvától nem olyan messze, autóba rejtett pokolgép végzett Alekszander Dugin ideológus lányával és felrobbant egy autó a Krímet Oroszországgal összekötő hídon. Az ukrán kormány és hadsereg hivatalosan nem ismerte el, hogy felelős lenne ezekért a támadásokért, de az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov szerint az ilyen támadások fontosak, mert szétrombolják a biztonság illúzióját Oroszországban. A Pentagon kiszivárogtatott feljegyzéseiből az is kiderül, hogy Budanov és csapata az orosz invázió évfordulójára is nagy támadásokat tervezett orosz célpontok ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a május 9-re tervezett események biztonságáról azt mondta, természetesen tisztában vannak, hogy "a kijevi rezsim áll az ilyen támadások és terrorcselekmények mögött, és további támadásokat tervez", de a biztonsági szolgálatok minden tőlük telhetőt megtesznek. A legfontosabbnak pedig a "különleges katonai műveletet" nevezte, amelynek célja, hogy gyökerestül irtsák ki az Oroszországot érő fenyegetést. (Reuters)