Navalnijnak minden este Putyin-beszédeket kell hallgatnia a börtönben

külföld
2023 május 03., 11:04

„Találd ki, ki a világbajnok a Putyin beszédek meghallgatásában? Aki órákig hallgatja őket, sőt, még el is alszik rájuk? Természetesen én” – írta Alekszej Navalnij legfrissebb Twitter-bejegyzésében.

link Forrás

Az orosz ellenzéki politikust - akit lehet, hogy életfogytiglani börtönre ítélnek - úgy próbálják megtörni a börtönben, hogy esténként hangosan bömböltetik neki Putyin beszédeit. „Nem engedik, hogy levelet írjak, megsemmisítik az ételemet, egy csövest (az angol nyelvű posztban a bum szót használja) ültetnek a cellámba, de a legkreatívabb büntetésük az, hogy mostantól minden este nagy hangerőn Putyin beszédeit játsszák” – írja, hozzátéve, hogy azt a néhány beszédet, amit az Ukrajna elleni „különleges katonai művelet” megkezdése után mondott.

Navalnij azt írja, hogy hiába kapcsolja ki a cellájában a rádiót, ez nem segít, mert a börtön folyosóján végig hangszórók vannak, és „Putyin olyan hangosan ordít rajtuk keresztül, hogy nem lehet elbújni előle”.

Alekszej Navalnij a börtönben.
photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az ellenzéki politikusnak három dolog segít elviselni ezt a „kínzást”. „Az első az, hogy a börtönőrök tettükkel elismerték, hogy Putyin beszédeinek hallgatása büntetés. Összeállítottak egy listát mindenféle csúnya dologról, amivel tönkretehetik az életemet:

  • megakadályozzák, hogy leveleket írjak a családomnak és hogy megegyem az ételemet,
  • egy csövest raknak mellém a cellába,
  • minden este Putyin beszédeit kell hallgatnom.

Igazságos, hogy a börtönigazgatóság Putyin beszédeit és a csöves szagát hatásukat tekintve egyenlővé tette”.

A másik dolog ami segít, az, hogy maguk a rendőrök is kénytelenek vele együtt hallgatni Putyint. Ráadásul nekik ez rosszabb, mert ők közvetlenül a hangszórók alatt sétálnak a folyosón. „Amikor vidáman megkérdezem tőlük, hogy melyik beszéd tetszik nekik jobban, hallgatnak, mivel bármit mondanak, az a főnökök tudomására jut, de az arckifejezésük és a szemforgatásuk önmagában is jutalom.A harmadik dolog pedig az, hogy lelkiismeretesen cselekszik. „Gyakran játszák Putyin beszédének azt a részletét, amiben azt mondja: »Nem mi kezdtük a háborút, ők kezdték, és mi megpróbáljuk befejezni«, pont abban a pillanatban hangzik el, amikor már lefeküdtem, az államig felhúztam a takarót, és lehunytam a szemem. És minden alkalommal, amikor ez történik, megrázom a fejemet ezen a nyilvánvaló hazugságon, és arra gondolok: mindent jól csináltam, inkább kerülök börtönbe, mint hogy alávessem magam egy ilyen hatalomnak” – zárja a posztot Navalnij.