Nem küldte el Moszkvának a kormány az Országgyűlés békepárti határozatát

POLITIKA
2023 május 03., 15:15

Nem zaklatja Moszkvát a mihamarabbi béke követelésével a kormány, derül ki a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának válaszából, amit Hadházy Ákos kérdésére írt. A független országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy

„a kormánypártok által elfogadott békepárti határozatot már elküldték Moszkvába, vagy Szijjártó Péter miniszter úr személyesen vitte el?”

„Nem, és nincs is ilyen terv.”

- válaszolta Magyar Levente államtitkár.

„Kifejezzük elkötelezettségünket a béke mellett. Azt várjuk el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak”, olvasható a Fidesz és KDNP által közösen benyújtott és elfogadott országgyűlési határozatban. Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról című szövegben egyetlen tagmondat foglalkozik az orosz agresszióval.

Ismételten elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez

- áll a szövegben. Oroszországgal szemben Brüsszelt többször is említik, a határozat egyik pontja úgy szól, hogy

„ellenezzük azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét. A gáz- és olajimport teljes befagyasztása, a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátásbiztonsági zavarokat és még nagyobb inflációt okoznának számos tagországban, így Magyarországon is. Elvárjuk a brüsszeli döntéshozóktól, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek gazdasági kárai nagyobbak, mint nehezen jósolható előnyei. Elfogadhatatlan, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.”