Hadházy: A bosszútörvény tervezetének elkaszálása a minimum

oktatás
2023 május 04., 05:54

Miután szerdán könnygázzal oszlatták a Karmelitánál a státusztörvény ellen tiltakozó diákokat, akik kordonokat döntöttek le, Hadházy Ákos független képviselő Facebookon azt írta, szerinte ezek után „csak két forgatókönyv lehetséges”.

„Ha megijedünk a tegnapi brutalitástól, az lesz, amit a hatalom akar. Ha sokan rájönnek, hogy ott kellett volna nekik is lenniük, akkor az lesz, amit a hatalom nagyon nem akar.” Hadházy bejegyzésében úgy fogalmaz, „tegnap hős rendőreink gyermekvédelmi könnygázt és gumibotot használva, egy országgyűlési képviselőt jogtalanul megbilincselve védtek meg egy nyomorult, ráadásul törvénytelen kerítést. Ismét rendőrállami módszerekkel léptek fel diákok ellen, akik egy rendőrállami törvénytervezet ellen tiltakoztak. Ne felejtsük el, a diákok nem gyújtottak fel autókat, nem szedtek fel köveket és nem támadtak rendőrökre, mint ahogyan azt pedig 2006-ban a kopaszok tették. De joggal voltak dühösek, hiszen hiába tüntettek lassan egy éve békésen, éjszakáztak Pintér minisztériuma előtt, élőláncoztak, szakadó esőben a Kunigunda útra is elmentek, senki nem volt hajlandó tárgyalni velük, a tanáraik pedig a tárgyalások eredményeként csak a bosszútörvény tervezetét kapták”.

Készenléti rendőrök könnygázzal és tonfával szorítják vissza a diákokat a kordon áttörése után a Karmelitánál
photo_camera Készenléti rendőrök könnygázzal és tonfával szorítják vissza a diákokat a kordon áttörése után a Karmelitánál Fotó: Kristóf Balázs/444

Szerinte nem az a lényeges kérdés, hogy „a szánalmas, törvénytelen kerítést” hányszor próbálják még lebontani, hanem hogy „hányan vesznek részt ezeken a tiltakozásokon és hogy mit akarunk elérni vele”.

„A bosszútörvény tervezetének elkaszálása a minimum.” Hadházy azt írja, az „kifejezetten jó hír, hogy néhány durva elemet kivett belőle a kormány”, de „nem szabad leállni félúton, pláne nem szabad megfeledkezni a tanár/diák tüntetések eredeti céljairól”.