Kínai trollok próbáltak kavarni Budapesten, de egy lájkot se sikerült összeszedniük

külföld
2023 május 04., 09:16

Több mint száz fős kínai trollhálózatot lepleztek le a Facebookon és az Instagramon. A közösségi oldalakat tulajdonló Meta közleménye szerint ezek a fiókok a New Europe Observation nevű, szélsőjobboldali tartalmakat megosztó oldal mögött álltak.

Az oldal egy kínai techcéghez kötődik, posztjaiban bevándorlásellenességet szított, támadta a pekingi olimpia bojkottját, tajvani politikusokat kritizált és kínai állami propagandát terjesztett az elnyomott ujgur kisebbséggel kapcsolatban.

photo_camera A magyar kormány Soros-ellenes plakátja 2017-ben Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Rolling Stone cikke szerint a New Europe Observation mögötti hálózat az orosz trollfarmokhoz hasonlóan működött: fedőcéget hoztak létre Londonban, embereket vettek fel angol, orosz és más nyelven írt tartalmak terjesztésére, sőt kamutüntetőket is próbáltak beszervezni.

Magyarországon is kísérleteztek ilyesmivel. Tavaly augusztusban a Twitteren tettek közzé felhívást, hogy embereket keresnek, akik szívesen fotózkodnának a parlamentnél olyan plakátokat tartva, amik Soros Györgyöt és a menekülttáborokat gyalázzák. A felhívás semmilyen aktivitást nem váltott ki, egyetlen lájkot sem kaptak a posztra.

A Meta szerint a New Europe Observation az Instagramon és a Facebookon sem hasított, kevesen követték őket.