Összeesküvés vádjában bűnösnek találták a Proud Boys vezetőit a Capitolium ostromáért

bűnügy
2023 május 04., 17:37

Az amerikai esküdtszék bűnösnek találta a Capitolium 2021. január 6-i megtámadásának kitervelésében és szervezésében a Proud Boys szélsőséges szervezet korábbi vezetőjét és három társát Washingtonban.

Enrique Tarriót és társait a rendkívül ritkán alkalmazott államellenes összeesküvés vádjában találták bűnösnek. Az amerikai törvényhozás épületének ostromával végződő 2021. január 6-i események ügyében ez volt a legkiterjedtebb nyomozás.

Enrique Tarriót az események egyik fő szervezőjeként állították bíróság elé, annak ellenére, hogy a zavargások napján nem volt a fővárosban, mert két nappal korábban egy másik ügyben letartóztatták, és elrendelték a távoltartását Washingtontól. Az ügyészek ugyanakkor azzal érveltek, hogy Tarrio már korábban megszervezte a támadást, és a távolból irányította az eseményeket. A védőügyvédek szerint nem volt szó előre eltervezett lépésekről, hanem a tömeget Donald Trump távozó elnök aznap tartott beszéde tüzelte fel.

A tárgyalás három hónapig tartott, ennek során több tucat tanút hallgattak meg a Washingtonban ülésező bíróságon.

Az esküdtszék négy vádlott esetében tudta minden kétséget kizáróan megállapítani a bűnösséget. Az ötödik vádlott, szintén a Proud Boys szervezet tagjának bűnösségét nem tudták egyhangúlag megállapítani, ezért a bíró az esküdtszéktől a döntés megfontolását kérte.

A Proud Boys egy 2020. decemberi demonstrációja
photo_camera A Proud Boys egy 2020. decemberi demonstrációja Fotó: JOSE LUIS MAGANA/AFP

A Proud Boys nem az első szervezet, aminek a vezetőit a rendkívül ritkán alkalmazott államellenes összeesküvés vádjával bűnösnek találta a bíróság a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben. Már tavaly egy másik szélsőjobboldali csoportosulás, az Oath Keepers vezetőit is ugyanilyen vádban találta bűnösnek az esküdtszék. Az ügyészek mindkét esetben azzal érveltek, hogy a radikális aktivisták célja az volt, hogy mindenáron megakadályozzák Joe Biden elnökségét.

Ítéletet még egyik esetben sem hozott a bíró az esküdtszéki döntések után. Az összeesküvés bűncselekménye alapesetben 20 év börtönbüntetéssel jár.

Az Oath Keepers vezetőinek ügyében az ítélethozatal a jövő hónapban várható. (MTI)