Amerikai drónszakértők szerint Oroszországból indultak a Kremlre küldött drónok

háború
2023 május 05., 15:04

Több légvédelmi rendszert kellett megkerülniük a Kreml felett robbant drónoknak, ezért feltételezhetően Oroszországon belülről indították a támadást, mondják egyes amerikai drónszakértők. Az orosz álláspont szerint - feltehetőleg amerikai parancsra - az ukrán hadsereg dróntámadást indított a Kreml ellen, hogy megölje Vlagyimir Putyint, amit mind Ukrajna, mind az Egyesült Államok tagad.

Az AFP fotója az egyik drónról.
photo_camera Az AFP fotója az egyik drónról. Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

Moszkva legalább 2015 óta készül Kreml-ellenes dróntámadásokra, ezért különböző védelmi rendszereket épített ki. Az egyik ilyen informatikai jellegű védelmi módszer a spoofolás, amely az adott drónok célpontjainak GPS-koordinátájának átírását takarja, magyarázta Dana Goward, a nonprofit Resilient Navigation and Timing Foundation elnöke. A spoofolást Goward szerint csak egy manuálisan irányított, vagy GPS-t nem használó drón kerülhette ki, amit csak a közelből indíthattak. A másik lehetőség, egy távolabbról, egyenes útra indított kamikaze drón.

Nagy távolság (Ukrajnából Oroszországig) megtételére képes katonai drónokkal csak kevés ország rendelkezik, köztük pont Ukrajna is. (Reuters)