Moszkvában valami zavarja a GPS-rendszereket a győzelem napja előtt

külföld
2023 május 05., 17:34

A moszkvai győzelem napja felvonulás előtt több lakossági bejelentés is érkezett, hogy zavarok léptek fel a GPS-rendszerekben. Oroszországban május 9-én ünneplik a második világháború végét és a náci Németország feletti győzelmet, de idén a Kreml szigorított biztonsági ellenőrzések mellett készül a Vörös téren megrendezett ünnepségre, ukrán szabotázsakcióktól tartva. A felkészültséget csak tovább szigorították, miután az oroszok szerint Ukrajna dróntámadással próbálta meggyilkolni Vlagyimir Putyin orosz diktátort kedd hajnalban. (Az orosz kormány a Kreml elleni támadás alátámasztására egy nehezen ellenőrizhető hitelességű videóra hivatkozik.)

Csütörtökön a GPSJam weboldal térképe a navigációs rendszerek zavarát jelezte az egész városban, a nagyszabású felvonulás főpróbájának napján. A zavarok következében a város feletti repülők több mint 10 százalékának navigációs problémái voltak.

Oroszország hivatalosan nem ismerte el a navigációs rendszerekben fellépő zavarokat, de a múltban többször használt erre képes zavarkeltő technológiát, hogy blokkolja a drónok által használt műholdas jeleket.

Egy rendőr átmegy az utcán a közelgő Győzelem napjára készített dekorációk előtt Moszkva központjában 2023. május 5-én.
photo_camera Egy rendőr átmegy az utcán a közelgő Győzelem napjára készített dekorációk előtt Moszkva központjában 2023. május 5-én. Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az orosz vezetés a győzelem napját arra szokta kihasználni, hogy a Vörös téren felvonultassa a hadsereg leglátványosabb alakulatait és harci eszközeit. Moszkvában és több más orosz városban felvonulásokat, ünnepségeket tartanak. Idén viszont sok helyen csak nagyon visszafogott ünneplés lesz, ha lesz egyáltalán, tartva az ukrán támadásoktól. (via Reuters)