Csókakő polgármestere szerint nem tudták, hogy egy neonáci küzdősport-gálának adták ki a sportpályájukat

belföld
2023 május 08., 11:50

A Fejér megyei Csókakő polgármestere egy hosszabb Facebook-posztban magyarázta, hogyan rendezhették meg a településen a European Fight Night nevű neonáci küzdősport-gálát a hétvégén. A rendezvény azután került a Budapesttől 80 kilométerre lévő Csókakőre, hogy az eredeti helyszín visszalépett, ám Fűrész György szerint ők is csak utólag értesültek, miről van szó valójában.

"Szeretném tájékoztatni a közvéleményt, hogy sem én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be az European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt. Sem én, sem pedig közösségünk nem szimpatizál antiszemita, neonáci eszmékkel. Ezektől az eszméktől teljes mértékben elhatárolódom"

- kezdi a posztot a polgármester. Fűrész azt írja, ha tisztában vannak az előzményekkel, nem adják ki a pályát, az üzemeltető kötött szóban megállapodást egy magánszeméllyel, aki küzdősport-rendezvényt szeretett volna tartani. Ebbe belementek, majd szombat reggel kilenckor a rendőrség kereste meg, hogy szerintük a sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény valójában egy szélsőjobboldali találkozó.

Fűrész szerint addigra a szervezők már felépítették a ringet és elfoglalták a területet. Kérte őket, hogy a rendezvényt ne tartsák meg a neonáci jellege miatt, de "ez ellen a kijelentésem ellen tiltakoztak, mivel ők nem tartották magukat neonácinak, konzervatív, militáns szervezetnek deklarálták a tevékenységüket, illetve jelezték, hogy kifejezetten a megbeszélt sportrendezvény zajlik a sportterületen, tiltott önkényuralmi jelkép, politikai tevékenység nem zajlik az eseményen".


A polgármester ezután közölte a rendőrséggel, hogy nem tudta meggyőzni a szervezőket, és kérte a hatóságot, hogy lépjenek fel, ha jogszabálysértés tapasztalnak. A poszt szerint a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki, több ellenőrzést is tartottak, és mindent rendben találtak. Végül a polgármester és a rendőrség kérésére a küzdősport-gála nem tartott másnap reggel kilencig, szombat este kilenckor befejezték, és a résztvevők elhagyták Csókakőt. (Telex)