Felmentettek egy gyilkossággal vádolt férfit, mert a sértett ablakkilincsén talált DNS-nyom nem volt elég a bizonyításhoz

bűnügy
2023 május 08., 12:13

Az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék felmentett egy férfit a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének vádja alól, mert a sértett lakásában talált DNS-nyom nem volt elég bűnössége bizonyításához – közölte a bíróság, ami a települést nem nevezte meg a közleményben.

A vádirat szerint a férfi 2010. szeptember 22-én az esti órákban egy ismerősével kártyázott és italozott, majd később egyedül folytatta az ivást. Amikor nem tudott fizetni a fogyasztásért, elhatározta, hogy pénzt szerez, ezért bement egy ismerőse ingatlanára, és az ablakon keresztül bejutott az előszobába.

A házban alvó férfi felébredt a zajra, és magához vett egy riasztópisztolyt, amit a vádlott elvett tőle, és azzal a sértett fejét többször nagy erővel megütötte. A bántalmazás rendkívüli fájdalommal járó sérüléseket okozott az áldozatnak, aki az ütések miatt elvesztette az eszméletét és a helyszínen meghalt. Ezután a férfi ismeretlen összegű készpénzt vett magához, és a riasztópisztolyt is elvitte.

A közlemény szerint a bizonyítási eljárás lényeges pontja az áldozat lakásának ablakkilincsén talált DNS volt, ami egyezett a vádlott DNS-ével. A szakértő azt mondta, az nem csak közvetlenül, hanem közvetett módon – akár a vádlott és a sértett közötti kézfogás után – is odakerülhetett.

Macska ül egy részben lerombolt épület kitört ablakánál Borodjankában 2022. április 4-én.
photo_camera Macska ül egy részben lerombolt épület kitört ablakánál Borodjankában 2022. április 4-én. Illusztráció: Szergej Szupinszkij/AFP

Az ítélet nem jogerős, az ügyész bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett fellebbezett, a vádlott és védője tudomásul vette a döntést – közölte a törvényszék.
Bartha Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-nek azt mondta, a vádlottól nemrég egy másik ügyben vettek ujjlenyomatot, ami egyezett a 2010-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elkövetett bűncselekmény helyszínén talált DNS-nyommal. (MTI)