Gulyás: A rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel a Karmelitánál

belföld
2023 május 08., 08:15

Interjút adott a Mandinernek Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki beszélt a Karmelitánál történt tüntetésről, rendőri fellépésről is. Arra, hogy a rendőrök jogszerűen léptek-e fel, így válaszolt:

"A jogszabályokat mindenkinek be kell tartani. Természetesen Magyarországon a jogszabályokat betartva lehet tiltakozni, és az elmúlt években a rendőrség bebizonyította, hogy milyen profin kezeli ezeket a tüntetéseket. Amikor a ma tüntetők szövetségesei voltak hatalmon, akkor a jogszerűen demonstrálóknak a szemét lőtték ki. Viszont garázdálkodni, rombolni, építkezési területre betörni tilos, közintézményeket megtámadni szintén. Ezek jogellenes cselekedetek, tehát a rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel."

A tüntetésen tapasztalt rendőri fellépésről a TASZ jogásza, Hegyi Szabolcs a múlt héten kérdésünkre azt mondta, hogy rendőrségi fellépésre éppen volt indok, de arra már nem elegendő, hogy egyből ilyen erőszakosan reagáljanak, még ha nem is jogszerű cselekmény az építési terület kerítését bedönteni. Később a demonstráción konkrétan személyekkel szemben alkalmaztak könnygázt. Kiemelték a momentumos Tompos Mártont, a rendőröknek háttal álló, kordonba kapaszkodó tizenhét éves Hidász Mátét pedig közvetlen közelről fújták le könnygázzal, mielőtt lefejtették egy kerítésrúdról (a rendőrség vasárnap rakott ki egy videós összefoglalót a múlt heti tüntetésről).

Könnygázas oszlatás a Karmelitánál a státusztörvény elleni tüntetésen május 3-án.
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444


Gulyás az interjúban beszélt még arról, hogy

  • támogatják, hogy "az újságírókat közügyek megvitatása során elhangzott vélemények miatt ne lehessen büntetőjogi felelősségre vonni. A polgári jogi felelősséget ez természetesen nem érinti."
  • a CPAC egy fontos fórum, lehetőséget ad arra, hogy az európai konzervatívok, a Nyugat-Európában konzervatívnak megmaradt erők és az amerikai republikánusok közötti kapcsolat állandó legyen
  • Magyarország fontos célja, hogy a a mindenkori amerikai vezetéssel jó viszonyban legyen, és örülnek, ha az amerikai nagykövet megszólalásai inkább azt keresik, ami összeköt, nem azt, ami elválaszt
  • a tanárok akkor számíthatnak béremelésre, "ahogy az EU a nekünk járó pénzeket folyósítja"