Kínai külügyminiszter: Fagyos a viszony az amerikaiakkal

külföld
2023 május 08., 10:04

Valószínűleg nem a legjobb hangulatban telt a kínai külügyminiszter és az amerikai nagykövet hétfői találkozója, legalábbis a kínai külügy közleménye alapján. Csin Kang külügyminiszter szerint ugyanis fagyos a viszony a két ország között, de mindent meg kell tenniük, hogy stabilizálják a helyzetet. A külügyminiszter és Nicholas Burns amerikai nagykövet először találkozott a kémballonos eset óta.

Csin Kang azt mondta, hogy az Egyesült Államok sorozatosan elhibázott kijelentései és tettei vezettek idáig, és sikerült aláásni a kínai-amerikai kapcsolatok nehezen kivívott pozitív lendületét, amit Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping tavalyi indonéziai találkozóján értek el. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az Egyesült Államoknak korrigálnia kell a tajvani kérdés kezelését, és be kell fejeznie az "egy Kína" elv semlegesítésére tett igyekezetét. Az Egyesült Államok egyelőre nem adott ki nyilatkozatot a találkozóról.

Nancy Pelosi őszi tajvani látogatása után februárban azért lett ismét feszült a viszony a két ország között, mert egy magas légköri kínai ballon jelent meg az amerikai légtérben. A ballont kilőtték, Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig lemondta pekingi látogatását.

A múlt hónapban Kína hadgyakorlatokat tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével. Csin hétfői kijelentése szerint "a kínai-amerikai kapcsolatok stabilizálása, az örvény kialakulásának elkerülése és a Kína és az Egyesült Államok közötti balesetek megelőzése a legfontosabb szempont".

(MTI, CNN)